Tag "Римска курија"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо и Римската курија ги започнаа духовните вежби

Канцеларијата за печат на Светиот Престол објави соопштение во кое се наведува дека духовните вежби на папата Фрањо и Римската курија во Великиот пост ќе траат од 18 до 23

Ватикан Вести

Папата ја повика Римската курија молитвено да ги доживее духовните вежби во Великиот пост

Во првата недела од Великиот пост, активностите на папата Фрањо ќе бидат прекинати бидејќи Светиот Отец и највисоките службеници на Римската курија деновите ќе ги посветат на приватни, молитвени духовни

Ватикан Вести

Папата до Римската курија: Само оние кои љубат не престануваат да чекорат кон вистината

Во традиционалниот божиќен говор, Папата размислуваше за три збора кои мора да ја сочинуваат суштината на посланието на оние кои работат во служба на универзалната Црква: да слушаат како Марија

Ватикан Вести

Средба на претставници од Римската курија и германската бискупска конференција

Преставници на Римската курија и Германската бискупска конференција се сретнаа на 26 јули 2023 година во Ватикан, се наведува во заедничкото соопштение на Светиот Престол и германските бискупи.

Ватикан Вести

Папата го обнови Кардиналскиот совет

Новите членови на Кардиналскиот совет се кардиналот Пиетро Паролин, Вергез Алзага, Фридолин Амбонго Бесунгу, Освалд Грацијас, Шон Патрик О’Мали, Хуан Хозе Омела Омела, Жералд Лакроа, Жан-Клод Холерих и Серхио да

Ватикан Вести

Во тек се духовни вежби за Папата и Римската курија

Во првата недела од Великиот пост, активностите на Светиот Отец се откажани бидејќи Папата и раковидителите на Римската курија овие денови ги посветуваат на приватни, молитвени духовни вежби.

Ватикан Вести

Папата ја повика Римската курија да посвети една недела на духовни вежби

Папата Фрањо ги повика раководителите на Римската курија првата недела од Великиот пост да ја посветат на на духовни вежби

Ватикан Вести

Папата до членовите на Курија: Да бидеме внимателни, демонот секогаш се враќа

Папата Фрањо во својот говор пред Римската курија по повод Божиќното честитање зборуваше за вниманието што треба да се посвети на „пристојните демони“ кои можат да ги заведат оние што

Ватикан Вести

Папата Фрањо именува директор на новата Управа за човечки ресурси

Во понеделник, 5 септември 2022 година, папата Фрањо го именува Луис Хереро Тејадор за директор на новоформираната Управа за човечки ресурси во Ватикан.

Ватикан Вести

Папата Фрањо ја објави новата Апостолска конституција “Praedicate Evangelium”

Новата Апостолска конституција за Римската курија и нејзиното служење на Црквата и светот е објавена на 19 март, а ќе стапи на сила на 5 јуни гооваа година.