Tag "Свети Петар"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Петар и Павле – сведоци и примери на верата

Денес ги славиме Апостолските првенци чии два гласа се претвориле во моќен одек за навестувањето

Ватикан Вести

Проекција за животот на Свети Петар на фасадата на ватиканската базилика

Во Канцеларијата за печат на Светиот Престол во вторник, 20 септември 2022 година, беа претставени уметничките и верските настани на пасторалните активности на базиликата Свети Петар: првата фаза е проекција

Ватикан Вести

Навестување на Воскресението на светата Литургија служена на плоштадот Свети Петар

Две години по пандемијата, папата Фрањо повторно служеше света Литургија на плоштадот Свети Петар со присуство на голем број верници, соединети во воскресната радост и пораката за мир што ја

Вера Сведоштва

Гробот на свети апостол Петар во Рим

Во раните времиња на христијанството, местото каде што бил погребан Свети Петар било познато како гробница на Свети Петар и Павле. Но, веќе во 4 век, кога завршил периодот на

Вера Колумни Проповеди

Денешните наследници на Андреј и Петар повикуваат: Да бидеме едно

Денес славејќи го првоповиканиот апостол Андреј, не можеме, а да не го поврземе со неговиот брат Петар. Андреј и Петар, рибари од Витсаида, браќа кои го следат Христос, двајцата умрени

Ватикан Вести

Папата: Браќата не смеат да се избираат, туку треба да се прегрнуваат

На светата Литургија во базиликата Свети Петар по повод 93 Светски мисиски ден, папата Фрањо истакна дека христијанинот е оној кој со љубов оди во пресрет на сите затоа што

Ватикан Вести

Папата подари мошти од свети Петар на патријархот Вартоломеј

Ова е уште еден чекор кон конкретно единство. Папата поклони мошти на свети Петар на екуменскиот цариградски патријарх Вартоломеј

Ватикан Вести

Следете ја Исусовата ѕвезда, а не метеорите на задоволствата

Најпрво едноставно да се виде ѕвездата не е ниту малку лесна задача. Во животот често се задоволуваме со гледањето на земското: доволни ни се здравјето, нешто пари и малку забава

Ватикан Вести

Божиќната пештера на Свети Петар е дар од регионот Кампанија

На 7 декември, со кратка церемонија во 16.30 часот, Божиќната пештера и Божиќното дрво

Ватикан Вести

Во текот на 2016 Папата примил околу 4 милиони верници

Префектурата на Папскиот дом на 29 декември 2016 година го обајви годишниот извештај во кој се