Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата моли за мир во Ирак: Треба да се слушне крикот на Ирак и да се пронајде решение

На крајот од Генералната аудиенција во среда 30 октомври 2019 година папата Фрањо молеше за мир во Ирак, каде неколку недели се протестира против корупцијата и невработеноста, при што има

Ватикан Вести

Папа Фрањо: Христовата љубов не е како онаа од сапуница

На утринската света Литургија во Домот Света Марта Папата ги поттикна верниците да ја сфатат нежноста на Божјата љубов во Исус кон секој од нас; само така, рече, навистина ќе

Ватикан Вести

Папата ќе ја предводи светата Литургија за починатите кардинали и епископи

Во понеделник на 4 ноември, Светиот Отец Фрањо во базиликата Свети Петар со почеток во 11:30 часот, ќе ја служи светата Литургија – задушница за кардиналите и епископите кои починаа

Ватикан Вести

Меѓурелигиска изјава против евтаназијата и потпомогнатото самоубиство

Претставниците на монотеистичките религии на 28 октомври 2019 година потпишаа заедничка изјава во Ватикан против евтаназијата и потпомогнатото самоубиство, како и промовирање на полативната нега за сите.

Ватикан Вести

Ватиканската тајна архива е преименувана во Ватиканска апостолска архива

Со Апостолското писмо „L’esperienza storica” во облик на мото проприо објавено на 28 октомври 2019 година папата Фрањо го менува досегашното име на Ватиканската тајна архив во Ватиканска апостолска архива

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Крикот на сиромашните е крик на Црквата

Во проповедта за време на светата Литургија по повод затворањето на Епископската синода за Амазонија, папата Фрањо истакна дека за практикување на ‘Божјата религија’, а не не ‘религија на сопсвтеното

Ватикан Вести

Папата повика да се моли светата Бројаница за мисиите и за мир

По завршувањето на молитвата Ангел Господов папата Фрањо повика да се моли света Бројаница за мисиите и за мир

Ватикан Вести

Ангел Господов: Кое добро можам јас да го сторам за Евангелието

За време на пладневниот говор папата Фрањо се осврна на литургиските читања, поврзувајќи ги со завршената Епископска синода за Панамазонското подрачје

Ватикан Вести

Претставен Завршниот документ од посебната Синода за Амазонија

На 15. Собрание на посебната епископска синода за Панамазонското подрачје, одржано на 25 октомври 2019 година во попладневните часови, во присутност на папата Фрањо е претставен Завршниот документ и се

Вести Македонија Свет

Првите плодови од посетата на Папата во Бугарија и Македонија

На 21 октомври 2019 година во Софија се одржа промоција на монографијата за Апостолската посета на папата Фрањо на Бугарија и Македонија