Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папската академија за живот предупредува: Дали е на ред да се клонира човек?

Црквата никогаш нема да одобри клонирање на човек. Сѐ што е можно, воедно не е и исправно“

Ватикан Вести

Новата конституција го реформира католичкото образование

На 29 јануари 2018 година е објавена новата конституција „Veritatis gaudium – Радост на вистината“

Ватикан Вести

Пастирите треба да ја имаат Исусовата нежност и близина

Кога Исус лекува, тогаш тоа го прави спонтано: не договара термини со болните, туку делува без одложување – истакна папата Фрањо на проповедта за време на светата Миса во вторник

Ватикан Вести

Папата ги прими членовите на Римската рота

Папата Фрањо на 29 февруари 2018 година ги прими членовите на Римската рота, редовен папски апелациски суд, посебно поврзан со брачните прашања, а по повод почетокот на судската година.

Вера Духовност

Поучна приказна од животот на свети Антониј Пустиник

Свети Антониј пустиник дознал дека во Александрија живее некој чевлар кој бил посвет од него. Сакајќи да се усоврши подбро во христијанскиот живот, одлучил да го побара и да го

Ватикан Вести

Папата повика на борба против омразата и рамнодушноста

Светиот Отец на 29 јануари 2018 година ги прими во аудиенција учесниците на Меѓународната конференција за одговорност на државите, установите и поединци во борбата против антисемитизмот

Ватикан Вести

Папата: Нема вистинска понизност без понижувањето

„Ако не го познаваш понижувањето, не можеш да бидеш понизен.“ Тоа го истакна папата Фрањо во проповедта на светата Литургија која ја служеше на 29 јануари 2018 година во домот

Ватикан Вести

Папата ја посети украинската заедница во Рим

Папата Фрањо во недела 28 јануари 2018 година ја посети украинската источно-католичка заедница во црквата Света Софија во Рим. Тој нагласи дека е близок до судбината на Украинците, чија земја

Ватикан Вести

Папата: Во домот каде што има икона на Божјата Мајка ѓаволот не влегува

Во домот каде што има икона на Божјата Мајка, ѓаволот не влегува, нејзиното присуство го победува стравот и ги надминува неволјите”.

Ватикан Вести

Ангел Господов: Исус е моќен Учител со збор и дела

Исус е наш Учител, моќен на збор и дела, кој ги осветлува патиштата во нашиот живот и ни дава сила да ги надминеме напастите и искушенијата.