Tag "Исусовци"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата со канадските Исусовци: Кога Црквата е обединета, можат да се случат чуда

Списание на Друштвото Исусовци „La Civiltà Cattolica“ го објави разговорот на Папата со членовите на Друштвото Исусовци за време на неговата Апостолска посета на Канада. На средбата на 29 јули

Ватикан Вести

Папата до малтешките Исусовци: Повикот на Црквата е да евангелизира

Објавени се зборовите упатени од папата Фрањо до Исусовците за време на неговата Апостолска посета на Малта на почетокот на април. Разговараа на различни теми, од климатските промени до синодалниот

Ватикан Вести

Папата: Слободата и разликите се застрашувачки, блискоста со Божјиот народ ќе нѐ спаси

Стравот да се биде слободен, опасностите од апстрактното во споредба со конкретниот живот, стилот на близина со Божјиот народ. Ова се некои од темите опфатени во разговорот на папата Фрањо

Ватикан Вести

Папата: Во светот на срамните нееднаквости потребни се училишта кои обликуваат критичка совест

По повод 20 годишнината од основањето на Латиноамериканскиот сојуз на колегиуми на Дружбата Исусова (FLACSI), која опфаќа повеќе од 90 училишта во 19 земји во Латинска Америка, папата Фрањо упати

Ватикан Вести

Папата до уредништвото на списанието „Aggiornamenti sociali“: Слушајте и водете дијалог

На 6 декември 2019 година, папата Фрањо го прими во аудиенција уредништвото на списанието на Исусовците „Aggiornamenti sociali“ и во говорот ја истакна важноста на слушањето и дијалогот.

Ватикан Вести

Папата ја посети Генералната курија на Друштвото Исусово

Папата и оваа година пред празникот на свети Иганциј Лојолски, основач на Друштвото Исусово, ја посети нивната курија во Рим

Ватикан Вести

Папата Фрањо до Исусовците: Важно е да се разберат проблемите на младите

Папата Фрањо на 1 септември 2018 година, пред Генералната аудиенција во Ватикан се сретна со триесетина млади Исусовци кои од 28 јули до 20 август 2018 година учествуваат во Рим

Ватикан Вести

Папата се сретна со новиот поглавар на Исусовците

На 20 октомври 2016 година Светиот Отец во приватна аудиенција го прими новиот поглавар на Дружбата Исусова, 67 годишниот патер Артуро Соса од Венецуела.

Ватикан

Папата: Формирајте свештеници за духовно расудување

Објавен преписот од разговорот на Папата со Исусовците во Полска. „Црквата денес треба да расте во способноста за духовно расудување“ – истакна Папата во текот на неформалниот разговор одговарајќи на

Ватикан

Папата во Краков се сретна со своите собраќа

Папата Фрањо на 30 јули 2016 година попладне ги посети Исусовците во Краков. Се работеше за половина час средба надвор од програмата во едноставно и семејно опкружување.