Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Денес ја живееме Третата светска војна

На 1 септември 1939 година нацистичка Германија ја нападна Полска, предизвикувајќи ја Втората светска војна, која предизвика речиси 70 милиони жртви. Агресијата која драматично потсетува на денешните жртви и уништувањето

Ватикан Вести

Папата повикува на конкретна посветеност во Времето на созданието

Во пресрет на Светскиот ден на молитва за грижа за создадениот свет, кој се одбележува на 1 септември, а со кои започнува и Времето на созданието, кое трае до 4

Ватикан Вести

Нова серија катехези на Генералната аудиенција: „Расудувањето бара синовски однос со Бог“

На Генералната аудиенција која папата Фрањо ја одржа денес започна нов циклус катехези за расудувањето, наведувајќи дека изборот на она што е најдобро за нашиот живот бара близок однос со

Ватикан Вести

Папата Фрањо служеше света Литургија со кардиналите

Светиот Отец служеше света Литургија со кардиналите во вторникот на 30 август во базиликата Свети Петар со која заврши средбата за Апостолската конституција „Praedicate Evangelium“, свикана после конзисториумот одржан во

Ватикан Вести

Папата и кардиналите: Во центарот е прашањето за лаиците

Денес е одржан последниот состанок на кардиналите и папата Фрањо на кој се разгледуваше Апостолската конституција „Praedicate Evangelium“. Вчерашната работа е одржана според јазички групи и се размислуваше за лаиците

Ватикан Вести

Украина и Светиот Престол: Папата го штити животот, не зазема политички ставови

Како одговор на полемиките кои во последните денови се појавија поврзани со зборовите на папата Фрањо, во соопштение од Светиот Престол се наведуваат „бројните“ интервенции на Папата поврзани со војната,

Ватикан Вести

„Целестинска прошка“ ќе може да се добие во текот на целата година

Папата Фрањо во базиликата Santa Maria di Collemaggio во Аквила го предводеше отворањето на Светите врати во склоп на „Целестинската прошка“ која трае од 28 до 29 август. Меѓутоа преку

Ватикан Вести

Ватикан: Кардиналите од целиот свет со Папата размислуваат за „Praedicate Evangelium“

На 29 и 30 август – зад затворени врати во новата сала за синода, кардиналите од целиот свет се собрани за да ги продлабочат аспектите на новата Апостолска конституција „Preaedicate

Ватикан Вести

Проповедта на Папата во Аквила: Милосрдие е да знаеш дека сме љубени во својата беда

Папата Фрањо на 28 август 2022 година во Аквила служеше света Литургија пред базиликата Santa Maria di Collemaggio и врз основа на евангелието на неделната Литургија се фокусираше на темата

Ватикан Вести

Папата до населението во Аквила погодено од земјотрес: Сеќавањето е силата на еден народ

Светиот Отец во недела 28 август 2022 година престојува во италјанскиот град Аквила по повод прославата на Целестинската прошка. Пред Литургиското славење, Папата кај Пјаца Дуомо се обрати на цивилните