Tag "Јосиф"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Овој Божиќ да бидеме сведоци на „вистинската светлина“

Храброто сведоштво кое го дава Иван Крстител за Исус е во центарот на неделното пладневно обраќање на Папата.  Светиот Отец забележува дека Господ секогаш испраќа “големи” луѓе кои по примерот на пророкот ни

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Во тешките ситуации да го повикаме свети Јосиф

Во последната катехеза посветена на свети Јосиф, Папата го објасни неговиот наслов „заштитник на Католичката црква“. Црквата е народ на пат со многу ограничувања, но со голема желба да му

Ватикан Вести

Од вљубеност до зрела љубов: Порака на Папата до свршениците

Продолжувајќи со катехезите за свети Јосиф, папата Фрањо на Генералната аудиенција на 1 декември им се обрати на сите свршеници и младенци за да размислат за преминот од „волшебноста“ што

Ватикан Вести

Папата Фрањо започна циклус катехези за свети Јосиф

На генералната аудиенција на 17 ноември, папата Фрањо го започна новиот циклус катехези посветени на свети Јосиф, кој во ова време на криза може да понуди поддршка, утеха и водство.

Вера Сведоштва

Дали Марија на патот за Витлеем јаваше на магаре?

Евангелијата не прецизирaат дали Марија и Јосиф оделе пеш или користеле магаре за превоз. Најчестата слика на Марија и Јосиф како патуваат во Витлеем покажува како Марија бремена јава магаре,

Вера Духовност

Сите сили на Јосиф биле во Марија

Светите луѓе посебно ги почитуваме. Ние се радуваме на сѐ што Бог направи по нив во нивните животи. Се обидуваме да го имитираме начинот на кој му дозволуваа на Бога

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Јосиф е човек што сонува

Не смееме да престанеме да сонуваме за иднината

Вера Сведоштва

Еврозија и дон Боско

 Таа во себе ја потхранувала идејата да се посвети на мисијата во Македонија, особено многу го почитувала дон Боско и неговото дело, што во тие денови било во својот расцут.

Вера Сведоштва

Гестот на христијанската мајка 

 Духовникот на Еврозија, штом го добил писмото на мисионерот, веднаш ја исполнил зададената задача, околу наближувањето на празникот Раѓање на Пресвета Богородица, 8 септември.

Вера Сведоштва

Небесниот младоженец

Духовникот на Еврозија бил од оние набожни свештеници кои се појавуваат како вистински помошници на Бога во водењето на своите духовни чеда.