Tag "Света Земја"

Врати се на почетна
Вести Свет

Монс. Пицабала: Во Газа се живее Велики петок

 Апостолскиот управител на Латинско ерусалимскиот патријархат за Радио Ватикан рече дека христијаните во Светата Земја живеат од надежта која им ја дава воскреснатиот Христос.

Вести Свет

Кустосот на Светата Земја за знаците на надеж на Блискиот Исток

Кустосот на Светата Земја отец Франческо Патон во разговот за Радио Ватикан истакна дека мирот во Светата Земја и во земјите измачени од војната претставува надеж која може да се

Ватикан Вести

Папата повика на мир во Светата Земја и на Блискиот Исток

Светиот Отец изрази загриженост заради понатамошната ескалација на тензиите во Светата Земја и на Блискиот Исток, напоменувајќи дека војната раѓа војна, а насилството раѓа насилство.

Вести Свет

Сѐ повеќе ходочасници ја посетуваат Светата Земја

Ходочасници повторно ја посетуваат Светата Земја и светите места на христијанството.

Ватикан Вести

Порака на Папата по повод 800 години Кустодија во Светата Земја

Папата Фрањо испрати порака до учесниците на меѓународната конференција која овие денови се одржува во Рим и Асизи по повод 800 годишнина од постоењето на Кустодијата во Светата Земја.

Вести Свет

Христијанските водачи од Ерусалим повикуваат на status quo

Го потврдуваме својот јасен став со повикот да се одржи status quo во Светиот

Ватикан Вести

Папата упати порака до фрањевците

Папата Фрањо испрати порака до Фрањевската кустодија во Светата Земја, по повод 800 годишнина од нивното присуство како чувари на светите места во денешен Израел и Палестина.

Ватикан

Апел на Епископската синода за семејствата погодени од војни

Собрани околу Светиот Отец Фрањо, Петровиот наследник, ние синодските отци, заедно со братските делегати, аудиториумот и учесниците на XIV општ редовен собир

Ватикан

Папата изрази загриженост за насилството во Светата Земја

После свечена Миса на канонизација, во недела 18 октомври 2015 година пред молитвата Ангел Господов, Светиот Отец истакна дека со голема загриженост ја следи ситуацијата

Ватикан

Урби ет Орби: Кој се понижува ја разбира Христовата прослава

Љубовта ја надвладеа омразата, животот ја победи смртта, светлината ја избрка темнината! – со тие зборови Светиот Отец го започна своето традиционално обраќање Urbi et Orbi