Tag "правда"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Молитвената накана на Папата за месец јули е за интегритет на правдата

Молитвената накана на папата Фрањо за месец јули е посветена на судиите, судовите и адвокатите, кои спроведуваат правда во целиот свет

Вера Духовност

Богојавление

Неговото Крштевање не значи дека за нас престанува обврската да живеме во праведноста,

Ватикан

Папата Фрањо и Католикос Карекин II: Нека победи мирот, а не фундаментализмот

Почитувањето на верските разлики е неопходен услов за мирен соживот – напишале во заедничката декларација папата Фрањо и католикос Карекин II,

духовнитекстови Размислување Свет

Влегување на Исус во Ерусалим – Цветници

Осана! Во времето на Исусовото доаѓа во Ерусалим целиот народ го чекал Месијата – политички ослободител,

Ватикан

Евангелието за семејството не е утопија, туку Божја промисла

На седмото Генерално собрание на Синодата, епископите започнаа со излагањата на теми поврзани со третиот дел од Instrumentum laboris. Станало збор за причестување

Ватикан

Папата во ООН: Иднината бара храбри одлуки

„Никогаш досега во својата 70 годишна историја, Обединетите нации немале чест Римски папа да го започне Генералното собрание на организацијата“. Со овие зборови, Генералниот секретар го поздрави папата Фрањо

Ватикан

Папата: Итна потреба од заштита на достоинството на жените и децата

“Буди загриженост зголемениот број на оние девојки кои се принудени да живеат на улица, кои го продаваат своето тело, експлоатирани од криминалните организации,

Ватикан

Папата го отвoри 20. Генерално собрание на Каритас Интернационалис

Со свечена литургија во базиликата Свети Петар папата Фрањо го отвори 20 Генерално собрание на Каритас интернационалис, која се одржува од 12 до 17 мај во Рим на тема: „Само

Ватикан

Папата: Каде што нема милосрдие, нема ниту правда

Каде што нема милосрдие, нема ниту правда, а Божјиот народ често страда заради немилосрдното осудување – истакна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 23 март

Ватикан

Папата: Смртната казна е навреда за животот

Смртната казна е навреда за животот, дарот Божји; а од казнен аспект е неуспех, бидејќи убивањето на човечко битие никогаш нема да ја задоволи правдата – истакна Светиот Отец