Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата се врати од Унгарија во Рим

Папата Фрањо се врати во Рим во недела, 30 април 2023 година, по тридневното Апостолско патување во Унгарија. Авионот со Папата, неговата придружба и новинарите слета на меѓународниот аеродром Фиумичино

Ватикан Вести

Папата на Литургијата во Унгарија: Христос нè повикува по име и нѐ испраќа

Папата Фрањо ја предводеше неделната света Литургија на историскиот плоштад во Будимпешта Кошут Лајош, во недела 30 април 2023 година, фокусирајќи се во својата проповед на ликот на Добриот Пастир

Ватикан Вести

Папата Фрањо ја посети источната католичка заедница во Унгарија

Папата Фрањо ја посети Источната католичка заедница во Будимпешта во сабота на 29 април 2023 година, вториот ден од неговото Апостолско патување во Унгарија.

Ватикан Вести

Папата Фрањо се сретна со децата во Заводот „Блажен Ладислав Батјани-Стратман“

На вториот ден од своето Апостолско патување во Унгарија, во сабота, 29 април 2023 година, папата Фрањо се сретна со штитениците на заводот „Блажен Ладислав Батијани-Стратман“ во Будимпешта.

Ватикан Вести

Папата Фрањо меѓу сиромашните и бегалците: Црквата треба да зборува со јазикот на милосрдието

Папата во Будимпешта се сретна со последните, ги слушаше нивните сведоштва и ја предупреди Црквата на големата потреба да се нахрани желудникот и срцето на народите. Верата, советуваше, не треба

Ватикан Вести

Папата Фрањо до Црквата во Унгарија: Воскреснатиот Христос е иднината

На средбата со унгарските епископи, свештеници, ѓакони, посветени мажи и жени, семинаристи и пасторални работници, папата Фрањо се помоли за „благодат за духовна провидност“ да ни овозможи да му пристапиме

Вести Свет

Кардинал Арборелиус: „Дури и ако мажот и жената изберат различен пол, сепак останува каков што е“

Шведскиот кардинал Андерс Арборелиус го истакна традиционалното библиско учење за човекот. „Во основа, човекот секогаш останува човек, или машко или женско. Господ така не сакаше“, рече Арборелиус во интервју за

Ватикан Вести

Средба на Папата со претставници на владата, граѓанското општество и дипломатскиот кор

По куртоазната посета на претседателката на Република Унгарија Каталина Новак во палатата Шандор и средбата со премиерот Виктор Орбан, во петок, 28 април 2023 година, папата Фрањо се сретна со

Ватикан Вести

Папата пристигна во Унгарија

Во петок, на 28 април 2023 година, папата Фрањо пристигна во Унгарија, дестинацијата на неговото 41. Апостолско патување надвор од Италија.

Ватикан Вести

Папата отпатува за Унгарија

Во петок, 28 април 2023 година, папата Фрањо го започна своето Aпостолско патување во Унгарија, кое се одвива под мотото „Христос е нашата иднина“.