Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата го прими претседателот Иванов

Папата Фрањо во сабота 31 окотмври 2015 година во Апостолската палата го прими претседателот на Република Македонија Георге Иванов, кој потоа се сретна со ватиканскиот државен секретар

Ватикан

Папата: Бог сочувствува со секој човеки целото човештво

Добриот свештеник знае да се сочувствува и да се зазема во животот на народот – истакна Светиот Отец на светата Литургија на 30 октомври во домот Света Марта, додавајќи дека

Колумни Размислување Свет

Славете Го Исус, а не ноќ на вештерките!!!

Католиците навистина не би требало да слават Ноќ на вештерките, бидејќи нивното внимание е посветено на молитвите кон светците, моделот за христијански живот,

Свет

Егзорцистот на Светиот Престол: Хелиун е хосана на ѓаволот

„Мислам дека италијанското општество го губи својот разум, смислата за животот и се повеќе и повеќе е болно.

Македонија

Фрама од Словенија во посета на Скопската парохија

 Од 26 до 30 октомври 2015 година во Македонија престојуваше група на млади кои го сочинуваат народниот совет на фрањевската младина и деца (ФРАМА) во Словенија.

Ватикан

Папата: Бог може само да љуби- тоа е нашата сигурност

Бог може само да љуби: Тој не осудува. Љубовта е „негова слабост“ и „наша победа“ – рече папата Фрањо на светата Литургија на 29 ноември во домот Света Марта.

Ватикан

Кардинал Паролин за можноста Папата да напише постсинодско писмо

Кардинал Пиетро Паролин, изјави дека е можно папа Фрањо да состави документ поврзан

Ватикан

Папата до Радио Марија: Пренесувате надеж која доаѓа од Исус

Пренесувајте надеж која доаѓа од Христос и нудете „добро друштво“ на сиромашните. Тоа беше охрабрувањето на папата Фрањо упатено до членовите на

Ватикан

Темелот на меѓурелигискиот дијалог е меѓусебното почитување

Светиот Отец ги поттикна религиите во светот на меѓусебно почитување и доверба и на градење на братски односи помеѓу припадниците на различните религии,

Ватикан

Папата основа фондација за Католичко образование

По барање на Конгрегацијата за католичко образование, папата Фрањо со своерачен документ (chirografo) ја основа Фондацијата ‘Gravissimum educationis’ со статус правно лице со седиште во Градот Ватикан.