Archive

Врати се на почетна
Свет

Кардинал Станислав Џивиш: „Ќе има место за секој во Краков!“

Кардинал Џивиш ја нагласи посебно важноста за духовната подготовка на поклониците за престојната средба на млади и ги повика сите млади од светот, кои сакаат да присуствуваат

Ватикан

Во Ватикан претставен 51. Меѓународен Евхаристиски конгрес

„Христос во нас, надеж на славата“. Овој извадок од посланието на свети Павле до Солунјните ќе биде во центарот на наредниот Меѓународен Евхаристиски конгрес,

Ватикан

Папата: Полските и германските епископи пример за помирување

„Да го следиме примерот на помирување, од пред 50 години на полските и германските епископи”. Ова стои во писмото на папата Фрањо, потпишано од кардинал Пиетро Паролин,

Ватикан

Папата испрати сочувство за жртвите во Пакистан и Авганистан

Папата Фрањо преку својот државен секретар, кардинал Пиетро Паролин испрати телеграма со сочувство до апостолскиот нунциј во Пакистан по повод силниот земјотрес во таа земја

Свет

Отец Мурад: Моето заробеништво е повторно раѓање

Кога бев заробен, со врзани раце и со врзани очи, за чудење си велев: Одам кон слободата. Затворот беше за мене како едно ново раѓање.

Ватикан

Папата: Нормите од Пастор бонус и понатаму се во сила

Папата Фрањо на 27 октомври испрати писмо до кардинал Пиетро Паролин ватиканскиот државен секретар во кое што одговара на некои проблеми кои произлегоа во текот на реформата на Римската Курија.

Ватикан

Сочувство на Папата по повод смртта на кардинал Корец

Папата Фрањо изрази сочувство по повод смртта на кардинал Јан Хризостом Корец, исусовец и бискуп во мирување на Нитра, Словачка. Благопокојниот кардинал почина на 24 октомври во 92 година од

Ватикан

Папата: Поддршка и солидарност за Калдејската црква

Светиот Отец на 26 октомври ги прими во аудиенција членовите на Синодата на Калдејската црква, искажувајќи им ја при тоа на верниците и на сите жители како што се изрази

Свет

Оџа вози секоја недела баби на света Литургија

Интересна приказна доаѓа од Доња Рама, област во кој војната остави длабоки рани и исто така донесе огромна недоверба меѓу луѓето од различни националности.

Ватикан

Папата: Никогаш повеќе дискриминација и ксенофобија кон Ромите

„Никогаш повеќе трагедии со деца, кои умираат „од студ или оган“, но исто така и „никогаш повеќе лаги, измами и спорови: настапи времето за градење на почовечко општество и периферии“.