Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Црквата не ги напушта семејствата и бегалците

Молитвена и делотворна солидарност со секое семејство кое моралод а побегне од својата таковина поради судири и бара подобра иднина во далечните земји – вети папата Фрањо пред молитвата Ангел

Ватикан

Папата ја затвори Синодата: Денес е време за милосрдие

Во ватиканската базилика Свети Петар, Неговата Светост служеше света Литургија со која ја затвори рабоатата на Синодата за семејства и ги повика синодските оци да го следат патот

Ватикан

Папата Фрањо: Затвoрањето на синодата е враќање на заедничкото чекорење

Пред сѐ, би сакал да му се заблагодарам на Господ кој сите овие години го водеше нашето заедничко чекорење со својот Свет Дух, кој својата Црква никогаш не ја оставил

Ватикан

Брифинг за последниот ден од Епископската Синода

Во саботата на 24 октомври, во Прес центарот на Светиот Престол се одржа брифинг за последниот ден од работата на Синодата посветена на семејството.

Ватикан

Апел на Епископската синода за семејствата погодени од војни

Собрани околу Светиот Отец Фрањо, Петровиот наследник, ние синодските отци, заедно со братските делегати, аудиториумот и учесниците на XIV општ редовен собир

Македонија

Средба на деца во Радово во организација на сестрите Евхаристинки

Деца од Радово, Струмица, Нова Маала, Секирник и Петралинци во сабота 24 октомври ја преполнија парохиската црква „Свети Пророк Илија“ во Радово

Ватикан

Времињата се менуваат и христијаните треба да се менуваат

Верниците се повикани да ги читаат знаците на времињата и да се менуваат постојано, останувајќи секогаш верни на Евангелието.

Ватикан

Папата најави формирање на нова дикастерија

Папата Фрањо во четврток 22 октомври 2015 година  најави формирање на дикастерија за лаици, семејство и живот. Според изјавата од Канцеларијата за печат при Светиот Престол

Ватикан

Синодската комисија дискутира за завршниот документ

„Комисијата од десет кардинали, именувана од Папата, интензивно работи на завршниот документ“. Ова го потврди отец Федерико Ломбарди на вообичаениот брифинг за работата на Синодата.

Ватикан

Папата: Исусовото ветување е дека со Него ќе се сретнеме

Во проповедта на светата Литургија на 22 октомври во капелата на домот Света Марта, Светиот Отец коментирајќи го делот од Посланието на свети Павле до Римјаните