Archive

Врати се на почетна
Колумни Свет

За Октомвриската побожност

Месец октомври е посветен на Богородица – Царица на Светата Бројаница. Светата Бројаница всушност е молитвена медитација и многу свети луѓе, познати и непознати, преку светата Бројаница достигнале врв во

Ватикан

Папата со новинарите: Градењето ѕидови не е решение

Од злото на сексуална злоупотреба до големиот проблем со бегалците во Европа, од Синодата за семејството до повикот на совеста се прашањата на кои папата Фрањо одговараше на новинарите

Ватикан

Простувањето е Божја радост

Простувањето е Божја радост, милосрдието не е сентиментализам, ниту слабост во смисла немоќ – пишува Светиот Отец во пораката до младите кои се подготвуваат за следниот 31, Светски ден на

Македонија

Скопје: Започнaа духовните вежби за свештениците

Во понеделник, 28 септември 2015 година во Скопје започнаа овогодинешните духовни вежби. Водител на духовните вежби е дон Иван Штироња,национален управител на Папските мисиски

Ватикан

Папата се заблагодари на Богородица за апостолското патување

По враќањето од своето апостолско патување на Куба и САД, во понеделник 28 септември Светиот Отец ја посети базиликата Света Марија Велика и на тој начин го заврши своето десето

Ватикан

Папата: Каков свет сакаме да им оставиме на своите деца?

Папата Фрањо на 27 септември ја предводеше завршната света Литургија на Светската средба на семејствата во Филаделфија.

Ватикан

Отец Ломбарди: Средбата на семејствата е голем празник за верата

Празникот на семејствата во Филаделфија во контекст на 8. Светска средба на семејствата беше срцето на Папската апостолска посета на САД. За централното место на семејството

Македонија

Сестрите Усмиленки го праславија празникот на нивниот основач Свети Винко Паулски

Во недела 27 септември 2015 година во Скопје заедницата на сестрите Ќерки на христијанската љубов на свети Винко Паулски (Усмиленки) го прослави празникот на својот основач свети Винко Паулски.

Македонија

Света Литургија за почеток на новата пасторална, училишна и академска година

Во недела 27 септември 2015 година Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија д-р Киро Стојанов ја предводеше светата Литургија за почетокот на новата пасторална, училишна и академска

Македонија

Нова Маала: Веронаука за деца и млади

На 26 септември во парохијата „Успение на Пресвета Богородица” во Нова Маала и филијалата “Свети великомаченик Георги” во Чанаклија започна веронаучната учебна година.