Tag "понизност"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Што всушност значи да се биде понизен?

Гордоста значи затвореност: Јас самиот на себе сум си доволен, секогаш сум во право, не ми треба никој …

Ватикан Вести

Папата: Служењето е најдобриот лек против болеста за првите места

Тоа е пат на љубовта на кој секогаш се губи, затоа што да се љуби значи да се откажеш од себичноста и самодоволноста за да им служиш на другите.

Вера Семејство

Католичкото мајчинство е понизно: Ова е вистината за носењето на крстот

Превземањето на крстот не е лесно. Прекрасно е, но тоа бара смрт за себеси. Авторката Colleen Duggan ги споделува сопствените борби со понизната природа на католичкото мајчинство.

Вера Проповеди

Горделивоста напаѓа од сите страни и насекаде ги пронаоѓа жртвите

Без понизноста и духот на служењето невозможно е да се живее љубовта, која на тој начин останува неделотворна. Без понизноста не постои светоста, а Исус не ги сака горделивите и

Ватикан Вести

Папата: Нема вистинска понизност без понижувањето

„Ако не го познаваш понижувањето, не можеш да бидеш понизен.“ Тоа го истакна папата Фрањо во проповедта на светата Литургија која ја служеше на 29 јануари 2018 година во домот

Ватикан Вести

Папата: Понизност без понижување не е понизност

Понизноста е неопходен дар во животот на христијанинот – рече папата Фрањо за време на светата Литургија која ја служеше во домот Света Марта, на 5 декември 2017 година.

Вера Духовност

Знаци кои ни укажуваат за недостаток на понизност

Понизноста е крепост која сите треба да ја развиваме за што повеќе да се сообразиме со Христос.

Вера Сведоштва

Како Пресвета Богородица ми помага да го живеам мајчинството?

(…) Моето длабоко и искрено посветување на Блажена Дева Марија трае од студентските денови.

Ватикан Вести Проповеди

Бог го објавува на понизните таинството на спасението

На простите, а не на разумните и мудрите Господ го објавува таинството на спасението