Tag "понизност"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Знаци кои ни укажуваат на недостаток на понизност

Понизноста е крепост која сите треба да ја развиваме за што повеќе да се сообразиме со Христос.

Ватикан

Папата: Патот до светоста е понизноста

Патот до светоста е понизноста – нагласи папата Фрањо на Литургијата на 1 февруари 2016 година, која ја славеше во капелата на домот Света Марта.

Ватикан

Црквата треба да биде понизна, сиромашна и со доверба во Бог

Црквата треба да биде понизна, сиромашна и да има доверба во Господ – рече папата Фрањо на светата Литургија на 15 декември во домот Света Марта.

духовнитекстови Размислување Свет

Понизноста – темел на светоста

Во онаа иста мера со која сум воздигната над ѕвездите, со неа најдлабоко се понизив. Спознав дека Бог горделивите ги исфрла од нивните престоли, а понизните ги подигнува.

Ватикан

Христијанската понизност не е мазохизам, туку љубов

Понижувањето само по себе е мазохизам, а со понижувањето во името на Евангелието стануваме слични на Исус – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 17 април во

Ватикан

Папата на Цветници: Понизноста е Божји стил

Божјиот стил – а со тоа и стилот на христијаните – е понизноста. Таа е спротивна на световноста која ја нуди суетата и горделивоста. Тоа е констраст помеѓу два пата,