Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата Фрањо: Христијанинот би требало да клекне пред сиромавиот

Римската Црква сè повеќе наликува на мајка, внимателна и грижлива за слабите – беше желбата на Папата која ја изрази преку видео-порака испратена до римскиот Каритас,

духовнитекстови Македонија Размислување

Зошто да се моли Бројаница?

Бројаницата за многумина е најомилениот облик на молитва и размислување за настаните опишани во Евангелието. Со нејзина помош влегуваме во Исусовиот живот и заедно со Марија Неговата Мајка

Ватикан

 Да не се плашиме на свадбата да ги поканиме Исус и Марија

Само сведоштвото за убавината на бракот може да ја задуши моменталната криза на семејството – истакна папата Фрањо во катехезата на Генералната аудиенција одржана на плоштадот Свети Петар

Свет

Блуд, пари и успех – пат до среќата или горка осаменост?

Некогаш помислуваме вака: да ги зграбиме парите, сексот и успехот и да ги ставиме во садот на своето срце и на крајот да направиме коктел кој се вика среќа. Изгледа

Ватикан

Монс. Сорондо: Папата ја заврши енцикликата за екологија

Папата Фрањо рече дека ја завршил енцикликата за екологија, во моментов се вршат преводите и веројатно кон крајот на месец мај или почетокот на јуни ќе биде конечнo подготвена”.

Ватикан

Папата: Црквата напредува со Божјите изненадувања

Црквата напредува благодарение на изненадувањата на Светиот Дух – рече папата Фрањо на светата Литургија на 28 април во домот Света Марта. Светиот Отец истакна дека и денес треба да

Ватикан

Кардиналот Стела за посетата на Папата на Куба

Неодамна најавената посета на папата Фрањо на Куба ќе биде прекрасен настан, бидејќи каде и да оди Папата, секогаш остава траги на надеж и љубов, истакна кардиналот Бењамино Стела

Ватикан

Папата испрати помош за Непал

Преку Папскиот совет „Кор Унум“ Светиот Отец ја испрати првата финансиска помош од 100 илјади долари за помош на населението во Непал, погодено од катастрофалниот земјотрес.

Ватикан

Папата се сретна со Банк Ки Мун

Папата Фрањо на 28 април накратко се сретна со генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун, кој во Ватикан учествува на меѓународната конференција “Заштитата на Земјата, облагородување на човештвото.

Ватикан

Папата Фрањо ќе учествува на отворањето на Експо 2015 во Милано

Папата Фрањо ќе учествува на церемонијата на свеченото отворање на Експо Милано 2015, на 1 мај, преку директно телевизиско вклучување од Ватикан,