Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Агенцијата Фидес објави досие за убиените пасторални работници

Во 2015 година во светот се убиени 22 пасторални работници. Меѓу нив се 13 свештеници, 4 монаси и 5 лаици. Драматичен преглед за тоа даде агенцијата Фидес,

Ватикан

Надбискупот Бекиу за главните настани на Папата во 2015

Јубилејот на милосрдието, меѓународните апостолски патувања, Синодата посветена на семејството и реформата на Римаската курија, се некои од темите и важните настани

Свет

Искористи го паметно последниот ден од годината: Моли за прошка и простувај!

Некоја посебна таинственост носи последниот ден од годината… Ние тоа го нарекуваме стара година, а тоа всушност е последниот ден од годината која е зад нас.

Ватикан

Светата Тајна Исповед во зборовите на папата Фрањо

Божјото милосрдие секогаш ќе биде поголемо од секој грев – напиша папата Фрањо на својот твитер профил на девет јазици @Pontifex. Таа мисла е содржана во булата „Misericordiae Vultus“

духовнитекстови Свет

Пет божиќни предлози за евангелизација на ближните

Имате ли во својата близина членови од семејството кои се одалечиле од Црквата? Не сте сигурно за што би зборувале со нив кога ги посетувате за Божиќ?

Македонија

Нова Маала: Духовна обнова за свештеници

Во понеделник 28 декември 2015 година во просториите на парохијата „Успение на Пресвета Богородица“ во Нова Маала се одржа месечна духовна обнова за свештениците од Апостолскиот егзархат во Македонија.

Свет

И во 2015 година имаше многу прогонети и заборавени христијани

Молиме за христијаните кои се прогонети, често многумина со срамотно премолчување – напиша папа Фрањо  на својот твитер профил на 26 декември.

Свет

Божиќ во Ирак

Божиќ во „тишина и солзи“, надевјаќи се на праведен Ирак и подобра иднина, прославен е во калдејската патријаршија во Багдад, со надеж во мирољубен соживот помеѓу различните заедници во Ирак,

Ватикан

Во основата на семејната радост е Божјата присутност

Ако вратата на семејството не се отвори за Божјата присутност и Неговата љубов тогаш се губи складот, преовладуваат индивидуализмот и исчезнува радоста.