Archive

Врати се на почетна
Вести Свет

Црквите во Словачка против Истанбулската конвенција

Поглаварите на христијанските цркви во Словачка објавија заедничка декларација во која ја повикуваат владата да не ја ратификува Истанбулската конвенција.

Вести Свет

Папата ќе го посети Светскиот совет на цркви во Женева

Ватикан најави патување на папата Фрањо во Екуменскиот центар: Најверојатно папата Фрањо ќе го посети во април или мај Светскиот совет на цркви во Женева.

Ватикан Вести

Папата: Бог секогаш бара начин како да дојде до нашето срце

Великиот пост е време кое помага за преобраќање, приближување до Бог, за промена на нашиот живот и тоа е милост која треба да се бара од Господ – рече папата

Вести Свет

Узбекистан: Католичката заедница на патот кон Воскресението

Молитвата и делотврната љубов се клучните зборови кои го опфаќаат духот со кој католиците во Узбекистан го живеат периодот на Великиот пост – рече апостолскиот управител во Узбекистан, о Јержи

Вести Свет

Либанскиот Каритас предупредува за криза во земјата

Како може да се зборува за мир, кога во регионот се поттикнуваат војни? Кои се последиците од конфликтот во Сирија, Ирак, Либија, Јемен? Само мртви, омраза и насилство рече за

Вести Свет

Кардинал Паролин: Не може да постои Блиски Исток без христијани

На 24 февруари во Рим беше организиран настан посветен на прогонетите христијани во светот заради верата, посебно на мачениците во Сирија и Ирак.

Вера Семејство

Бракот во Светото Писмо (трет дел)

Што е запишано во Светото Писмо за разделбата, прељубата и Причеста? Како свети. Павле им се обраќа на жените, како на мажите, децата и родителите?

Вести Свет

Нова книга на папата Фрањо: Бог е млад

Две години по објавувањето на книгата „Божјото име е милосрдие“, објавена на повеќе од 100 јазици

Ватикан Вести

Папата: Да молиме за милоста срам и да не ги судиме другите

Не судете и нема да бидете судени – истакна папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта,

Ватикан Вести

Прв состанок на папата Фрањо со Кардиналскиот совет во 2018

Во понеделник 26 февруари 2018 година започна 23. состанок на папата Фрањо со Кардиналскиот совет,