Tag "елка"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: За да го доживееме Божиќ, повторно треба да ја откриеме Божјата маленкост

Папата Фрањо во салата Павле VI. прими делегации од италијанските градови Сутрио и Росело и од Гватемала, кои донираа елка и две божиќнипештери за овогодинешниот Божиќ. Светиот Отец поттикна да

Ватикан Вести

Папата: Да не го загадиме Божиќ со консумеризам и рамнодушност

На денот на свеченото предавање на божиќната пештера и елката поставена на главниот плоштад во Ватикан, како и во салата Павле VI, папата Фрањо ги прими во аудиенција на делегациите

Ватикан Вести

За Папата божиќната елка и јасли се „Знак на надеж“

Што би бил Божиќ без елка и јасли? Папата Фрањо укажува на нивната важност и ги опишува како „знаци на надеж“. Во својата Твитер порака во сабота 19 декември 2020

Ватикан Вести

Ангел Господов: Преобраќање значи да се отвориме за Божјата милост

Пред молитвата Ангел Господов на 6 декември 2020 година папата Фрањо поттикна на одвојување од световноста, гревот и богатството како би се преобратиле и да го пронајдеме Бога. Говорот на

Ватикан Вести

Папата: Ниту една пандемија не може да го изгаси светлото на Божјата љубов и добрина

Во недела 6 декември 2020 година, папата Фрањо ги повика верниците да не запираат на надворешните знаци на Божиќ, туку да се воздигнат до неговото вистинско значење, за да ја

Ватикан Вести

Витлеемската пештера на плоштадот Свети Петар ќе биде со песочни фигури

На плоштадот Свети Петар на 7 декември 2018 година ќе биде поставена божиќното дрво и Вителеемската пештера, која оваа година ќе биде направена од песок, според старата традиција

Ватикан Вести

Витлеемската пештера и божиќното дрво се знаци на Божјата близина

Витлеемската пештера и божиќното дрво секоја години ни зборуваат на свој симболичен јазик;

Ватикан Вести

Божиќната пештера на Свети Петар е дар од регионот Кампанија

На 7 декември, со кратка церемонија во 16.30 часот, Божиќната пештера и Божиќното дрво

Колумни

Украсување на елка – религиозен или пагански обичај?

Не може да се замисли прославиата на Божиќ без убаво украсените зелени елки. Нема дом во кој овие

Ватикан

Поставени елката и пештерата на плоштадот Свети Петар

Во пресрет на претстојниот Јубилеј на милосрдието, на плоштадот „Свети Петар“ пристигна божиќното дрво и почна подготовката на Божиќната пештера,