Tag "Свети Петар"

Врати се на почетна
Вера Колумни Проповеди

Денешните наследници на Андреј и Петар повикуваат: Да бидеме едно

Денес славејќи го првоповиканиот апостол Андреј, не можеме, а да не го поврземе со неговиот брат Петар. Андреј и Петар, рибари од Витсаида, браќа кои го следат Христос, двајцата умрени

Ватикан Вести

Папата: Браќата не смеат да се избираат, туку треба да се прегрнуваат

На светата Литургија во базиликата Свети Петар по повод 93 Светски мисиски ден, папата Фрањо истакна дека христијанинот е оној кој со љубов оди во пресрет на сите затоа што

Ватикан Вести

Папата подари мошти од свети Петар на патријархот Вартоломеј

Ова е уште еден чекор кон конкретно единство. Папата поклони мошти на свети Петар на екуменскиот цариградски патријарх Вартоломеј

Ватикан Вести

Следете ја Исусовата ѕвезда, а не метеорите на задоволствата

Најпрво едноставно да се виде ѕвездата не е ниту малку лесна задача. Во животот често се задоволуваме со гледањето на земското: доволни ни се здравјето, нешто пари и малку забава

Ватикан Вести

Божиќната пештера на Свети Петар е дар од регионот Кампанија

На 7 декември, со кратка церемонија во 16.30 часот, Божиќната пештера и Божиќното дрво

Вера Сведоштва

Свети Петар и Павле – сведоци и примери на верата

Денес ги славиме Апостолските првенци чии два гласа се претвориле во моќен одек за навестувањето

Ватикан Вести

Во текот на 2016 Папата примил околу 4 милиони верници

Префектурата на Папскиот дом на 29 декември 2016 година го обајви годишниот извештај во кој се

Ватикан Вести

Папата: Отворете ги своите срца за Божјото милосрдие

Ве поттикнувам да ги отворите своите срца и да дозволите да ве обликува Божјото милосрдие. Така ќе станете оружје на милосрдието – им порача папата Фрањо на 15 ноември 2016

Ватикан

Исусовата порака се шири со едноставно и вистинско сведочење

На евхаристиското славење кое го предводеше на плоштадот Свети Петар на 25 септември 2016 година, папата Фрањо во својата проповед кажа дека главното навестување

Ватикан

Папата на припадниците на Ватиканската жандармерија им се заблагодари за посветеноста и пожртвуваноста

По повод 200 годишнина од Ватиканската жандармерија Светиот Отец во базиликата Свети Петар на 18 септември 2016 година служеше света Литургија со припадниците на Ватиканската служба за безбедност.