Tag "Велики пост"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Великиот пост нека ни помогне да се зближиме со Бог

На Генералната аудиенција во среда 3 април 2019 година Папата истакна дека Великиот пост е скапоцено време за да ја откриеме важноста на верата во секојдневниот живот, како и правењето

Вера Духовност

Великиот пост е можност за нов почеток

Последните неколку недели со третоодделенците ги обработувам Исусовите средби со грешниците, луѓе кои од општеството се пречкртани. За нив во очите на светот нема спас, тие се такви и тоа

Ватикан Вести

Пораката на Папата до верниците за почетокот на Великиот пост

Посакувам секој од нас да го живее ова време во вистински дух на покора и преобраќање, им порача Папата на верниците на Пепелница, во средата на 6 март 2019 година.

Ватикан Вести

Папата на Твитер: Драги млади бидете оружје на мирот и радоста

На 25 март 2018 година, папата Фрањо со своите следбеници на Твитер сподели три кратки размислувања.

Ватикан Вести

Папата: Сега е време да се помириме со Бог

Папата Фрањо во пораката која ја објави на својот твитер профил на 23 март 2018 година ги поттикна своите следбеници да пристапат на светата Тајна Исповед затоа што да се

Ватикан Вести

Црквата во Великиот пост предлага молитва, милостиња и пост

Божјата провидност ни го нуди периодот на Великиот пост секоја години како можност за да Му се вратиме со целото срце и со целиот живот

Вести Свет

Узбекистан: Католичката заедница на патот кон Воскресението

Молитвата и делотврната љубов се клучните зборови кои го опфаќаат духот со кој католиците во Узбекистан го живеат периодот на Великиот пост – рече апостолскиот управител во Узбекистан, о Јержи

Вести Свет

Не за купување во недела

Каритас на бискупијата Крк и оваа година даде свој предлог за дела на покора во Великиот пост, односно ја започна духовната акција: „Не за купување во недела“.

Ватикан Вести

Папата: Царството Божјо е остварување на сите наши желби

На Првата недела од Великиот пост, Евангелието нѐ потсетува на темите за искушението, преобраќањето и Радосната вест – рече папата Фрањо пред молитвата Ангел Господов на плоштадот Свети Петар, на