Tag "ФАО"

Врати се на почетна
Вести Свет

ООН предупредува на акутна несигурност за храна во 23 жаришта на гладот

Во новиот извештај на Организацијата на Обединетите нации за исхрана и земјоделство (ФАО) и Светската програма за храна (WFP) се предупредува дека конфликтите, бирократијата и недоволните средства ја оневозможуваат помошта

Вести Свет

Светското население во голема прехранбена несигурност

Глобалниот извешај за прехранбената криза во чија подготвка учествуваше и Организацијата на Обединетите нации за исхрана и земјоделство ФАО предупредува дека опфаќајќи го перидот од пет години во 2020 година

Ватикан Вести

Порака на Папата по повод Светскиот ден на водата 2021 година

На денешниот Светски ден на водата папата Фрањо преку својот државен секретар испрати порака до раководството на ФАО и УНЕСКО. Пораката ја нагласува вредноста на ова неопходно добро и укажува

Ватикан Вести

Папата Фрањо до ФАО: Срамота е за човечкиот род да умираат луѓе од глад

Папата упати порака до ФАО по повод Светскиот ден на храна.

Вести Свет

ФАО: Повеќе од 130 милиони луѓе во опасност од глад

Во 2019 година речиси 690 милини луѓе беа погодени од глад. Во однос на 2018 година тој број се зголеми за 10 милиони и за дури 60 милиони во изминатите

Ватикан Вести

Дар од папата Фрањо за Светската програма за храна

Симболичен дар од 25.000 евра подарен на Светската програма за храна е уште еден знак на грижа во актуелната општа криза предизвикана од пандемијата од коронавирус.

Вести Свет

Гладот во светот веќе трета година е во пораст

Во 2018 година повеќе од 820 милиони луѓе немале доволно храна – податок објавен во извештајот на ОН за ситуацијата за обезбедување храна и исхрана во светот, на која се

Ватикан Вести

Папата: Недостатокот на храна е одговорност на сите нас

На 27 јуни 2019 година папата Фрањо ги прими учесниците на 41. Генерална конференција на Органиацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО) и напомена дека искоренувањето на гладот

Ватикан Вести

Порака на папата Фрањо по повод декадата на ОН за семејно земјоделство

Во пораката која ја испрати до ООН за храна и земјоделство (ФАО), а која е објавена на 29 мај 2019 година, Папата изрази надеж дека одбележувањето на декадата на ОН

Ватикан Вести

Папата: Мора да победиме во борбата против гладот и сиромаштвото

„Понудете конкретни и вистински решенија“ како би победиле „во борбата против гладот и сиромаштвото“ апелира папата Фрањо на 14 февруари 2019 година во говорот при отворањето на 42. Заседание на