Tag "светци"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папа Фрањо: Првиот прогласен светец е „добриот разбојник“

На Генералната аудиенција во среда 7 април 2021 година папата Фрањо ја посвети катехезата на молитвата и заедништвото на светците. Нашата молитва никогаш не е осамена, нè поврзува со таинствената

Ватикан Вести

Кардинал Њуман и други четири блажени ќе бидат канонизирани на 13 октомври

Ватикан го објави датумот за канонизацијата на блажен Џон Хенри Њуман и на други четворица блажени која ќе се случи третата недела во октомври.

Вера Духовност

Сите Светци

Светата Литургија на празникот на Сите Светци нé повикува да восклинеме „Да се веселиме сите во Господа“. Литургијата нé

Ватикан Вести

Папата ги прогласи за светци Павле VI и епископот Ромеро

Црквата има седум нови светци меѓу кои е папата Павле VI и епископот Ромеро. Во проповедта на светата Литургија која ја служеше на плоштадот Свети Петар, папата Фрањо ги поттикна

Ватикан Вести

Надбискупот Бекиу именуван за нов префект на Конгрегацијата за прогласување на светци

Светиот Отец го именува надбискупот Џовани Анџело Бекиу, сегашен заменик за општи работи во Државниот секретаријат на чело на Конгрегацијата за прогласување светци.

Ватикан Вести

Папата се молеше пред моштите на перуанските светци

На 21 јануари 2018 година, во катедралата „Св. Иван Апостол“ во Лима, папата Фрањо заедно со околу 2500 свештеници, монаси, монахињи, семинаристи, на Бог посветени лаици и припадници на црковните

Ватикан Вести

Црквата ќе добие нови светци, блаженици и маченици

Папара Фрањо на 19 декември 2017 година одобри 12 декрети за чуда, мачениптва и херојски крепости за 22 мажи и 5 жени, од осум нации.

Ватикан Вести

Упатство за автентичноста и чувањето на моштите

Новиот документ „Моштите во Црквата – автентичност и чување“, е упатството на Конгрегацијата за прогласување на светци кој го заменува додатокот на упатството „Sanctorum Mater.“

Вера Духовност

Светците за душите во чистилиштето

Светците за душите во чистилиштето: ‘Кога би знаеле каква моќ имаат бедните души, не би ги заборавиле.’

Ватикан Вести

Папата прогласи 35 нови светци

Христијанскиот живот е „љубовна приказна со Бог.“ Затоа наместо да седиме