Tag "Православна црква"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Католичката и Православната црква разговараа за синодалноста и приматот во вториот милениум

Од 1 до 7 јуни 2023 година, Мешовитата меѓународна комисија за теолошки дијалог меѓу Католичката црква и Православната црква ја одржа својата 15. пленарна седница во Александрија, Египет. Домаќин на

Ватикан Вести

Кардинал Кох: Во синодскиот процес да се вклучат „екуменските партнери“

Во синодскиот процес на универзалната црквата, кардинал Курт Кох сака блиска размена со „екуменските партнери“. За повеќе да се практикува синодалноста, поучни искуства посебно може да донесе католичко-православниот дијалог.

Вести Свет

Православните Цркви во целиот свет ги повикуваат верниците на молитва и придружување на препораките

Светиот Синод на Вселенската патријаршија со кој претседава поглаварот по чест на светското православие Вартоломеј I од своето заседавање во Фанар упати соопштение во кое покрај сериозноста на ситуацијата повикува

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Католиците и православните нека одат сè повеќе заедно

Папата Фрањо на 28 јуни 2108 година, пред празникот на светите апостоли Петар и Павле во Ватикан ја прими делагацијата на екуменскиот патријарх Вартоломеј и Светиот Синод,

Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими митрополитот Растислав

Папата Фрањо на 11 мај 2018 година во аудиенција го прими Растислав, митрополит на Православните цркви во чешките земји и Словачка.

Вести Свет

Средба на Комисијата за католичко- православен дијалог

Од 5 до 9 септември 2017 година на грчкиот остров Лерос ќе се одржи средба на Координацискиот

Свет

Историски консензус на католичките и православните теолози

После седумдневно пленарно заседавање во италијанскиот град Чиети, Меѓународната мешовита комисија за теолошки дијалог помеѓу Католичката црква и Православните цркви

Ватикан

Да се преобратиме од идејата дека не ни треба преобраќање

По молитвата Ангел Господов Светиот Отец рече дека многу внимателно ја следи работата на конференцијата за клима во Париз и повика на молитва за нејзин успех.

Свет

Подготовка за Вселенскиот Собор на Православните Цркви

Подготовката на Вселенскиот Собор на Вселенската Православна Црква во 2016 година ќе биде главна тема на состанокот на Собранието на епископите од Вселенската Патријаршија,