Tag "миграција"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: Предизвиците на миграциските текови бараат нови заеднички одговори

На 10 септември 2020 година во Ватикан папата Фрањо се сретна со учесниците во европскиот проект „Snapshots from the Borders“, чија цел е да придонесе за создавање на нова култура

Ватикан Вести

Миграција – во центарот на разговорот на папата Фрањо со малтешкиот претседател Вела

Покрај појавата на миграција во Европа, во која силно се ангажираат Црквата и малтешките власти, за време на срдечниот разговор, учесниците се осврнаа на добрите односи меѓу Светиот Престол и

Ватикан Вести

Папата предупреди на ширење на нови облици на ксенофобија и расизам

Во говорот упатен до учесниците на Меѓународната конференција за ксенофобија, расизам и популистички национализам во контекст на миграцијата во светот, папата Фрањо ги поттикна христијаните да се ангажираат во борбата

Ватикан Вести

Папата: Да одиме во пресрет на другиот за да го прифатиме

Папата Фрањо упати порака до учесниците на колоквиумот помеѓу Светиот Престол и Мексико, кој се одржа на тема меѓународната миграција.

Ватикан Вести

Папата бара поголемо ангажирање во сузбивањето на трговијата со луѓе

„Миграција без трговија со луѓе. „Да“ на слободата! „Не“ на трговијата со луѓе!“ – е темата на Светскиот ден на молитвата и размислувањето со цел сузбивање на трговијата со луѓе,

Вести Свет

Монс. Јурковиќ: Братството и солидарноста имаат предност

Светиот Престол повикува на заштита на достоинството на секој човек и безрезервно спроведување

Ватикан Вести

Паролин: Потребна ни е правична глобална економија

Папскиот државен секретар, кардинал Пиетро Паролин на 22 февруари 2017 година повика на повеќе

Свет

Африканските епископи поттикнуваат младите да не губат надеж

Несигурноста, тероризмот, прогонствата врз христијаните, миграциските феномени, корупцијата и лошото управување, манипулацијата на Уставот

Ватикан

Папата на границата со САД: Доста смрт! Доста експлоатација!

На последниот ден од Апостолската посета на Мексико, папата Фрањо служеше Света Литургија пред стотици илјади луѓе во Сиудад Хуарес,

Ватикан

Папата во Мексико: Известувања и коментари во медиумите

„Фрањо, брате, ти си Мексиканец!“, Се пее во песната која го придружува Папата по патот од моментот на неговото пристигнување во Мексико, пишува CNN.