Tag "конзисториум"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата го најави конзисториумот за именување на 21 нов кардинал

По молитвата Ангел Господов, во недела, на 9 јули 2023 година, Папата го најави конзисториумот на кој ќе креира нови кардинали. Светиот Отец ги прочита нивните имиња, меѓу кои се

Ватикан Вести

Апел на Папата за Светата Земја

По молитвата Ангел Господов на 9 јули 2023 година, Папата ја изрази својата близина со Светата Земја, каде има немири и протести против реформите во правосудството и поради воздушниот напад

Ватикан Вести

Папата Фрањо до новите кардинали: Огнот на Божјата љубов да се донесе до сите

Во својата проповед за време на Конзисториумот за именување на нови кардинали, во сабота 27 август 2022 година, папата Фрањо ги охрабри новите кардинали со апостолска ревност, поттикнати од огнот

Ватикан Вести

Папата Фрањо најави конзисториум за именување на нови кардинали

Папата најави конзисториум за именување нови кардинали; меѓу нив се тројца раководители на куријалните дикастерии. Шеснаесет од нив имаат право на избор зат Папа. Најмладиот со 48 години е монс.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да се разбудиме од сонот на просечност и рамнодушност

На Првата недела од Адвент, 29 ноември 2020 година, папата Фрањо ја предводеше светата Литургија во базиликата Свети Петар со кардиналите именувани на редовниот конзисториум, кој се одржа во саботата

Вести Свет

Новите кардинали од Азија нема да допатуваат на конзисториумот

Поради пандемијата со коронавирусот филипинскиот надбискуп Хозе Ф. Адвинкула и Апостолски викар за Брунеј Корнелиус Сим нема да учествуваат на конзисториумот во Ватикан закажан за 28 ноември, на кој папата

Ватикан Вести

Папата Фрањо најави конзисториум за именување 13 нови кардинали

Светиот Отец по завршувањето на пладневниот говор во недела 1 Септември 2019 година за време на молитвата Ангел Господов најави конзисториум за именување нови кардинали, кој ќе се одржи на

Ватикан Вести

Папата со новите кардинали го посетија почесниот папа Бендикт XVI

Папата Фрањо заедно со новоименуваните кардинали по завршувањето на редовниот јавен конзисториум, кој се одржа на 28 јуни 2018 година го посетија почесниот папа Бенедикт XVI во манатсирот

Ватикан Вести

Авторитетот на пастирот да го има вкусот на Евангелието

На редовниотјавен конзисториум на кој во Кардиналскиот колегиум се вброени 14 нови кардинали, папата Фрањо ги поттикна да не попуштаат пред љубомората,

Ватикан Вести

Папата Фрањо ги објави имињата на 14 нови кардинали

По завршувањето на молитвата Царице небеснa на 20 мај 2018 година, Папата најави дека на 29 јуни ќе се одржи конзисторумј на кој ќе именува 14 нови кардинали.