Tag "Кардиналски совет"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо претседава со состанокот на Кардиналскиот совет

Во Ватикан во тек е нова седница на Кардиналскиот совет, со кој претседава папата Фрањо.

Ватикан Вести

Папата го предводи состанокот на Кардиналскиот совет

На 4 декември 2023 година започна последната седница на Кардиналскиот совет во 2023 година. Папата Фрањо на средба со делегацијата на Меѓународната теолошка комисија на 30 ноември најави дека една

Ватикан Вести

Во присуство на папата Фрањо започна јунското заседание на Кардиналскиот совет

На 26 јуни 2023 година, започна јунското заседание на Кардиналскиот совет (С9). Последното се одржа во април; тоа беше прва средба по обновата на тоа тело во март годинава

Ватикан Вести

Соопштение од состанокот на Кардиналскиот совет

Состанокот на Кардиналскиот совет се одржа на 24 и 25 април. Заедно со Светиот Отец присуствуваа и сите кардинали учесници во работата на Советот и секретарот на Советот, соопшти во

Ватикан Вести

Во Ватикан се одржува состанок на Кардиналскиот совет

Во понеделник, 24 април 2023 година, Светиот Отец претседаваше со првиот состанок на новиот формат на Кардиналскиот совет, т.н. C9, откако ги обнови членовите на телото што го основаше во

Ватикан Вести

Папата го обнови Кардиналскиот совет

Новите членови на Кардиналскиот совет се кардиналот Пиетро Паролин, Вергез Алзага, Фридолин Амбонго Бесунгу, Освалд Грацијас, Шон Патрик О’Мали, Хуан Хозе Омела Омела, Жералд Лакроа, Жан-Клод Холерих и Серхио да

Ватикан Вести

Редовниот состанок на Кардиналскиот совет се одржа преку интернет врска

Јунскиот состанок беше посветен на спроведувањето на новата Апостолска конституција за Римската курија и подготовките за конзисториумот што треба да се одржи кон крајот на август.

Ватикан Вести

Кардиналскиот совет разговараше за војната во Украина и климатските промени

Кардиналскиот совет се сретна со папата Фрањо за прв пат по објавувањето на Апостолската конституција Praedicate evangelium за римската курија и нејзината служба на Црквата во светот“.

Ватикан Вести

Дипломатската активност на Светиот Престол во центарот на состанокот на Кардиналскиот совет

Кардиналскиот совет повторно се сретна, во присуство на папата Фрањо, во Домот Света Марта. Група од седум кардинали разговараа за политичката ситуација и состојбата на Црквата во регионите од кои

Ватикан Вести

Седница на Кардиналскиот совет за Синодaлниот од и пандемијата

Кардиналскиот совет одржа тридневна седница во Ватикан од 13 до 15 декември, на која се анализираше напредокот на Синодалниот од, како и актуелната здравствена криза предизвикана од пандемијата. Папата Фрањо