Tag "Ирак"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо во аудиенција го прими ирачкиот претседател

Папата Фрањо во сабота 18 ноември 2023 година го прими Абдул Латиф Џамал Рашид кој потоа се сретна со кардиналот Паролин и надбискупот Галагер. Црквата во Ирак и конфликтот во

Вести Свет

Патријархот Сако најави дека ќе се пресели во Курдистан

Соопштението доаѓа по одлуката на ирачкиот претседател, Абдул Латиф Рашид, да го отповика декретот од 2013 година со кој кардиналот се признава за патријарх на Халдејската црква.

Вести Свет

Кардинал Сако остро го критикува непотизмот во Ирак

Ирачкиот патријарх го критикува лицемерието на христијанските политичари

Ватикан Вести

Папата: Верските водачи мора да промовираат култура на правда и мир

Папата Фрањо упати писмо до духовниот водач на ирачките шиити, потсетувајќи на нивната средба што се одржа во Ирак пред две години.

Ватикан Вести

Папата прими претставници на различни христијански цркви од Ирак

Една година по историско апостолско патување во Ирак, Папата се сретна со претставници на различни христијански цркви од Ирак ги охрабри да го одржат живо нивното присуство, охрабрувајќи ги на

Ватикан Вести

Ирачкиот патријарх ги повикува граѓаните на одговорност

Во божиќната порака на халдејскиот патријарх кардиналот Луис Рафаел I Сако ги повикува Ирачаните на отфрлање на разликите, надминување на конфесионалната припадност и зајакнување на националната свест за да се

Ватикан Вести

Папата се надева на дијалог и братска солидарност во Ирак

Во телеграмата потпишана од државниот секретар кардинал Пиетро Паролин, папата Фрањо ја изразува својата блискост со ирачкиот премиер Мустафа ал-Кадими и ранетите во неодамнешниот атентат во резиденцијата на овој политички

Вести Свет

Нов епископ во Долината Ниневеја

На Синодата на Халдејската католичка Црква во Багдад за нов епископ во Алкош е избран Табет Хабиб Јусиф Ал Меко (45). Папата Фрањо го потврди изборот.

Ватикан Вести

Папата Фрањо до ирачкиот премиер: Заштитете го присуството на христијаните

Во фокусот на средбата на папата Фрањо со ирачкиот премиер Ал-Кадими беше историското патување на Папата во таа земја, во март годинава. За обнова е потребно дијалог и доверба

Ватикан Вести

Момент на братство – сеќавање на посетата на папата Фрањо на Ирак

Три месеци по патувањето на Папата во таа блискоисточна земја, политичарите и верските водачи се осврнаа на вебинар за значањето на плодовите од таа посета и проектите на соработка помеѓу