Tag "Велики пост"

Врати се на почетна
Проповеди

Порака на Светиот Отец Фрањо за Великиот пост 2024 година

Ви ја пренесуваме во целост Порака на папата Фрањо за Великиот пост, која оваа година за тема го носи насловот „Преку пустината Бог нè води до слобода

Ватикан Вести

Ангел Господов: Негувајте отворени погледи и бидете „баратели на светлото“ Христово

За време на молитвата Ангел Господов, папата Фрањо поттикна на животниот пат секогаш да се држи погледот вперен во светлиот лик Христов и да ја бараме неговата светлина во молитвата

Ватикан Вести

Ангел Господов: Великиот пост е време на молитва и слушање на Божјото Слово

Коментирајќи го евангелскиот дел од првата недела на Великиот пост, пред молитвата Ангел Господов во недела 18 февруари 2024 година, Папата повика да се чуваме од „ѕверовите на душата“, од

Ватикан Вести

Папата ја повика Римската курија молитвено да ги доживее духовните вежби во Великиот пост

Во првата недела од Великиот пост, активностите на папата Фрањо ќе бидат прекинати бидејќи Светиот Отец и највисоките службеници на Римската курија деновите ќе ги посветат на приватни, молитвени духовни

Вести Македонија

Размислувања во Великиот Пост – „Со Богородица под крстот“

Радио Марија известува дека од Чист Понеделник, 27 февруари 2023 година, започнува со секојдневни размислувања во време на Великиот пост. Размислувањата може да се добиваат и преку Вибер апликацијата доколку

Ватикан Вести

Молитвата, милосрдието и постот можат да ја променат историјата

Државниот секретар, кардинал Пиетро Паролин, ја предводеше светата Литургија на Велика среда во римската базилика Света Сабина. Првично требаше да ја служи папата Фрањо, но лекарите му препишаа мирување поради

Ватикан Вести

Порака на Папата на Твитер

Великиот пост е патување кое го вклучува целиот наш живот, целото наше битие. Тоа е време за преиспитување на патот по кој одиме, за пронаоѓање на оној кој нѐ води

Ватикан Вести

Папата препорача пост од озборувања и клеветење

Папата Фрањо во недела 28 февруари 2021 година ги повика верниците да постат од озборувања и клеветење за време на Великиот пост и еднаш дневно да читаат дел од Евангелието

Ватикан Вести

На Пепелница папата Фрањо ќе служи во базиликата Свети Петар

Проповеди за време на постот ќе одржува кардинал Канталамеса, проповедникот на Папскиот дом, започнувајќи од 26 февруари

Ватикан Вести

Папата: Великиот пост нека ни помогне да се зближиме со Бог

На Генералната аудиенција во среда 3 април 2019 година Папата истакна дека Великиот пост е скапоцено време за да ја откриеме важноста на верата во секојдневниот живот, како и правењето