Tag "Авраам"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Авраам нè учи како  да разговараме со Бог

Во продолжение на серијата катехези за молитвата, папата Фрањо во среда 3 јуни 2020 година на Генералната аудиенција зборуваше за патријархот Авраам, за неговата молитва, разговор со Господ, полна со

Ватикан Вести

Папата: Бог нè љуби како татко и мајка

Господ е верен, нè не заборава! Тој факт ни дава сила радосно да воскликнуваме во надежта – рече папата Фрањо во својата проповед, на светата Литургија на 22 март 2018

Ватикан Вести

Папата: Стани, погледни и надевај се

По повод 25 годишнината од своето бискупско ракополагање, Папата денес со кардиналите присутни

Ватикан Вести

Христијанинот кој „мирува“ не е „вистински христијанин“

Христијаните не користат хороскоп или повикуваат духови за да ја дознаат иднината:

Ватикан Вести

Да ја откриеме убавината на Божјата љубов во својот живот

Бог секогаш е верен на својот сојуз; му бил верен на Авраам и на спасението ветено во својот Син Исус – истакна папата Фрањо во проповедта на светата Литургија на

Ватикан Вести

Надежта во Бог никогаш не разочарува

Да се надеваш против секоја надеж – за овој фундаментален христијански парадокс говореше папата

Колумни Размислување

Не плаши се!

Страв. Секојдневна појава во нашите животи. Таа длабока емоција која предизвикува некоја претпознатлива закана како последица го има чувството на непријатна напнатост

Ватикан

Папата: Надежта никогаш не разочарува

Христијанската надеж е понизна и силна крепост која нè поддржува и не ни дозволува да се удавиме во бројните животни тешкотии – рече папата Фрањо на светата Литургија

духовнитекстови Колумни Размислување Свет

Авраам, Мајка Тереза и јас

Денес сме тука во оваа катедрала  Пресвето Срце Исусово во Скопје по повод ходочасничкиот ден за Блажена Мајка Тереза. Ви благодариме што ни овозможивте таква прилика,

Размислување Свет

Како Марија да дадеме да нè привлече Божјата љубов и така да привлечеме други

Марија прва од сите потомци на Авраам ја примила полнината на дарот на животот вечен, и може да се каже дека нејзиното славно