Tag "ФАО"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо до ФАО: Срамота е за човечкиот род да умираат луѓе од глад

Папата упати порака до ФАО по повод Светскиот ден на храна.

Вести Свет

ФАО: Повеќе од 130 милиони луѓе во опасност од глад

Во 2019 година речиси 690 милини луѓе беа погодени од глад. Во однос на 2018 година тој број се зголеми за 10 милиони и за дури 60 милиони во изминатите

Ватикан Вести

Дар од папата Фрањо за Светската програма за храна

Симболичен дар од 25.000 евра подарен на Светската програма за храна е уште еден знак на грижа во актуелната општа криза предизвикана од пандемијата од коронавирус.

Вести Свет

Гладот во светот веќе трета година е во пораст

Во 2018 година повеќе од 820 милиони луѓе немале доволно храна – податок објавен во извештајот на ОН за ситуацијата за обезбедување храна и исхрана во светот, на која се

Ватикан Вести

Папата: Недостатокот на храна е одговорност на сите нас

На 27 јуни 2019 година папата Фрањо ги прими учесниците на 41. Генерална конференција на Органиацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО) и напомена дека искоренувањето на гладот

Ватикан Вести

Порака на папата Фрањо по повод декадата на ОН за семејно земјоделство

Во пораката која ја испрати до ООН за храна и земјоделство (ФАО), а која е објавена на 29 мај 2019 година, Папата изрази надеж дека одбележувањето на декадата на ОН

Ватикан Вести

Папата: Мора да победиме во борбата против гладот и сиромаштвото

„Понудете конкретни и вистински решенија“ како би победиле „во борбата против гладот и сиромаштвото“ апелира папата Фрањо на 14 февруари 2019 година во говорот при отворањето на 42. Заседание на

Вести Свет

ООН: Гладот во светот се зголемува

Бројот на гладни луѓе во светот се зголемува: во 2017 година, нивниот број достигнал 821 милион или еден на секој деветти човек, што значи враќање на нивото од пред десет

Вести Свет

Папата донираше средства на ФАО за сиромашните семејства

Благодарение на опремата за одгледување на овошје и зеленчук финансирана од донација на папата Фрањо, сиромашните семејства во Јужен Судан ќе можат да преживеат – соопшти Канцеларијата за печат на

Ватикан Вести

Папата на ФАО подари склуптура со малиот Ајлан

За време на посетата на папата Фрањо на ФАО, односно на Организацијата на обединетите нации за храна и земјоделство, посебно трогателен беше моментот кога повторно истакна дека мигрантите не се