Tag "сиромаштво"

Врати се на почетна
Вести Свет

Save the Children: Во Европа 20 милиони деца се во сиромаштво

Сиромаштвото на малолетниците е во пораст во цела Европа. Организацијата Save the Children тоа го соопшти во Извештајот во кој анализира 14 европски земји од кои девет во ЕУ и

Ватикан Вести

Вдахновени од блаженствата, треба да создадеме движење против „глобализацијата на рамнодушноста“

Во пораката по повод средбата со Папската академија за општествени науки, папата Фрањо го нагласи духот на сиромаштвото како начин да се обезбеди среќа на поединци и народи. Неограничената потрага

Вести Свет

Португалија: Борбата против сиромаштвото мора да стане „национална цел“

Пандемијата од коронавирусот во Португалија осиромаши 400.000 луѓе затоа борбата против сиромаштвото мора да стане „национална цел“, порача на 18 јули епископот на бискупијата Леирија-Фатима кардиналот Антонио Марто.

Ватикан Вести

Каритас Интернационалис за сакциите кои најмногу ги погодуваат најранливите

Поттикот е упатен за време на неодамна одржаната конференција за новинари на која е претставен годишниот извештај на Каритас Интернационалис

Ватикан Вести

Папата: Мора да победиме во борбата против гладот и сиромаштвото

„Понудете конкретни и вистински решенија“ како би победиле „во борбата против гладот и сиромаштвото“ апелира папата Фрањо на 14 февруари 2019 година во говорот при отворањето на 42. Заседание на

Ватикан Вести

Папата: Постојат три облици на сиромаштво

Во проповедта на утринската Литургија на 18 октомври 2018 година, која папата Фрањо ја служеше во домот Света Марта во Ватикан, зборуваше за три облици на сиромаштво во животот на

Вести Свет

Христијаните во Сирија Божиќ го слават во крајно сиромаштво

Материјалната штета од конфликтот во Сирија изнесува околу 400 милијарди долари,

Вера Сведоштва

Сестра Еврозија: Ние сме невести на Исус Кој посака да биде сиромав

По примерот на благиот наш Исус кој низ својот земен живот ја сакал и ја практикувал

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Верата без дела е мртва

Во катехезата на Генералната аудиенција на 19 октомври 2016 година на плоштадот Свети Петар, Папата говореше за конкретниот ангажман

Размислување Сведоштва Свет

Мајка Тереза: Не свртувајте им грб на сиромашните

„Тоа е она што го сакам од вас: Љубете ги сирмашните и не им свртувајте грб, бидејќи ако на нив им свртете грб, сте го свртеле на Исус. Тој самиот