Tag "енциклика"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Пред 50 години е објавена енцикликата ‘Humanae vitae’

По повод 50. годишниот јубилеј на енцикликата „Humanae vitae“ се присетуваме на зборовите кои папата Павле VI.

Ватикан Вести

55 години од енцикликата „Pacem in terris – Мир на земјата“

На 11 април се навршија 55 години од објавувањето на енцикликата на папата Иван XXIII за мирот “Pacem in terris – Мир на земјата”. Ова е осма енциклика на “Добриот

Ватикан

Млади ја понесоа енцикликата „Laudato si“ на Северниот пол

Папа Фрањо испрати писмо на група млади Аргентинци во мисија на Северниот пол. Младите со себе носат примерок од енцикликата „Laudato si“,

Ватикан

Објавена втората енциклика на папата Фрањо „Лаудато си“

Со „Лаудато си – (Laudato si), грижа за заедничкиот дом“ започнува новата енциклика на Папата за екологијата, која е објавена на 18 јуни во новата Синодална сала во Ватикан.

Ватикан

Папата: Читајте ја енцикликата со отворени срца

На Генералната аудиенција во среда, 17 јуни 2015 гоидина папата Фрањо упати апел по повод утрешното објавување на неговата енциклика „Лаудато си“.

Ватикан

Патер Ломбарди за неовластеното објавување на енцикликата

Директорот на Канцеларијата за печат при Светиот Престол, патер Федерико Ломбарди даде изјава за неовластеното објавување на текстот од новата енциклика на папата Фрањо.

Ватикан

„Laudato Sii“ – новата енциклика на папата Фрањо

Во средината на јуни ќе биде објавена новата енциклика на папата Фрањо „Laudato Sii“ која се занимава со еколошките проблеми и односот кон околината.

Ватикан

Монс. Сорондо: Папата ја заврши енцикликата за екологија

Папата Фрањо рече дека ја завршил енцикликата за екологија, во моментов се вршат преводите и веројатно кон крајот на месец мај или почетокот на јуни ќе биде конечнo подготвена”.

Ватикан

Молитвено бдение за 20 години од енцикликата Evangelium vitae

Папскиот совет за семејство организира меѓународна прослава на 20 годишнината од енциликата на свети Иван Павле II „Evangelium vitae“.