Tag "смртна казна"

Врати се на почетна
Вести Свет

Американските бискупи се противат на спроведувањето на смртните казни во САД

Американските бискупи заедно со повеќе од илјади верски лидери во САД побараа запирање на спроведувањето на четирите смртни казни предвидени за јули и август 2020 година.

Ватикан Вести

Папата Фрањо одобри промена на параграфот 2267 од Катехизмот на Црквата

Црквата учи во светлината на Евангелието, дека смртната казна е недозволива затоа што ја загрозува неповредливоста и достоинството на личноста, и одлучно се зазема за нејзино укинување во целиот свет

Ватикан Вести

Словото Божјо е динамично и не може да се чува во нафталин

Папата Фрањо на 11 октомври 2017 година се обрати до учесниците на еднодневната конференција

Ватикан

Обезбедувањето правда значи рехабилитација на сторителите

По повод одржувањето на VI Светски конгрес против изрекувањето смртна казна Светиот Отец упати видео порака. Казна која не остава простор за надеж и не ги вклучува настојувањата виновникот

Ватикан

Папата повика на укинување на смртната казна

Сите христијани и сите луѓе со добра волја се повикани денес да работат не само на укинување на смртната казна, туку и на подобрување на затворските услови,

Свет

Доколку сакаме да градиме култура на живот мораме да ја укинеме смртната казна

За градење на култура на живот потребно е да се укине смртната казна – напишаа, во заедничко соопштение, надбискупот Томас Венски и кардинал Шон О’Мали,

Ватикан

Папата: Смртната казна е навреда за животот

Смртната казна е навреда за животот, дарот Божји; а од казнен аспект е неуспех, бидејќи убивањето на човечко битие никогаш нема да ја задоволи правдата – истакна Светиот Отец