Tag "простување"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Простувањето го карактеризира христијанинот

Папата Фрањо во своето пладневно обраќање во недела, 17 септември 2023 година, се осврна на евангелскиот дел од неделната Литургија во кој Исус преку парабола говори за бескрајната Божјо милосрдие.

Ватикан Вести

Ангел Господов: Повикани сме секогаш да простуваме

Не можеме да очекуваме Бог да ни прости, ако не простуваме на својот ближен – рече папата Фрањо пред молитвата Ангел Господов на 13 септември 2020 година. Неговиот говор го

Ватикан Вести

Папата Фрањо во Света Марта: Христијанинот моли за своите непријатели

Љубете ги своите непријатели и молете за своите гонители: станува збор за таинство со кое ние христијаните треба да се сообразиме како би биле совршени како Отецот небесен

Ватикан Вести

Бог ќе ни прости единствено ако ние им простиме на другите

Бог ќе ни прости единствено ако ние им простиме на другите без огорченост – рече папата Фрањо на светата Литургија, која ја служеше во домот Света Марта на 6 март

Вера Семејство

Десет најчести убијци на бракот

Многу работи можат да застанат на патот за добар брак, а честопати станува збор за мали, незабележливи работи. За да можат нашите бракови да опстанат и да успеат, еве неколку

Вера Духовност

Прочка

Последната недела пред Големиот Велигденски Пост е посветена на две поважни теми: простувањето и сеќавањето од протерувањето на Адам и Ева од Рајот.

Ватикан Вести

Папата: Господ бара од нас да бидеме вистинити во срцето

Нека Господ ни ја даде благодатта на „внатрешна вистина“, молеше папата Фрањо во текот на светата Литургија, во домот Света Марта на 20 октомври 2017 година.

Ватикан Вести

Ангел Господов: Божјото милосрдие нема мера

Божјото милосрдие нема мера – истакна папата Фрањо за време на молитвата Ангел Господов на плоштадот Свети Петар во недела 17 септември 2017 година.

Вера Духовност

Бог никогаш не се заморува од нашите проблеми

Колку пати и на какви начини во своите проблеми најпрво сме побарале од Бога помош? Колку пати тој бил прва опција во нашите неволји?

Ватикан Вести

Папата: Простувањето го ослободува нашето срце

Простувањето го ослободува нашето срце и ни овозможува да започнеме одново.