Tag "простување"

Врати се на почетна
духовнитекстови Размислување Свет

Cедумдесет пати по седум

Секој од нас, барем еднаш, се нашол во ситуација да е нападнат од некоја друга личност. Не е важно од која причина. Секој човек на светот, во еден момент се

Размислување Сведоштва

Мајка Тереза: Љуби и прости

За многу несреќници достоинствената смрт во Индија била вистинска привилегија. Мајка Тереза го основала Нирмал Хридеј, сакајќи на тој начин да овозможи на сиромашните од улица да умрат достоинствено и

духовнитекстови Размислување Свет

Исповедта од перспектива на свештеникот

(…)Би сакал да ви отворам една врата преку којa мнозина од вас никогаш нема да поминат, а преку која ние свештениците поминуваме многу често.

Ватикан

Папата: За да ти биде простено, треба да простиш

„Единственото нешто што ни треба во животот е да ни биде простено, да бидеме ослободени од злото и неговите смртни последици“. Ова го истакна Папата на Генералната аудиенција, на плоштадот

Размислување

Простувањето секогаш е добивка

Колку е пријатно да читаш неделни текстови за Великиот пост и да ја сфатиш сликата за Бог Кој е Милосрдие. Бог на втори и трети шанси, Отец Кој прима, а

Колумни Размислување Свет

Како вистински да им простиме на оние кои нè повредиле

Одлучи се да му простиш на тој човек. За тоа е потребно сочувство.

Ватикан

Кој не знае да простува сè уште не ја запознал љубовта

Папата Фрањо ја отвори Светата врата во базиликата Света Марија Велика и ги повика сите „со целосна доверба и без страв да потонат во Божјата љубов“

Свет

Искористи го паметно последниот ден од годината: Моли за прошка и простувај!

Некоја посебна таинственост носи последниот ден од годината… Ние тоа го нарекуваме стара година, а тоа всушност е последниот ден од годината која е зад нас.

Ватикан

Папата: Не е можно добро да се живее без простување

Способноста за простување на себе и на другите спаѓа во повикот и посланието на семејството – е резимето на катехезата на папата Фрањо на 4 ноември за време на Генералната

Ватикан

Папата: Ако не знаеш да простиш тогаш не си христијанин

За мирот и помирувањето зборуваше Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 10 септември во капелата на домот Света Марта. Папата ги осуди оние кои произведуваат оружје