Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Папата во Централноафриканската Република

Папата Фрањо во недела 29 ноември пристигна во Централноафриканската Република, трета и последна држава, после Кенија и Уганда, која ќе ја посети за време

Ватикан

Папата се сретна со евангелските заедници

На евангелскиот теолошки факултет во Бангу, Светиот Отец на 29 ноември се сретна со евангелските заедници во Централноафриканската Република.

Ватикан

Папата се сретна со младите од Уганда

Светиот Отец во саботата на 28 ноември се сретна со младите од Уганда, поттикувајќи ги негативните искуства, со помош од Исус Христос, да ги претворат во позитивни.

Ватикан

Папата: Бог не сака да се сокриваат гревовите

Свештеничката и монашката верност се покажува во барањето прошка за направените гревови, а тоа значи во несокривањето на сопствените гревови

Ватикан

Папата го посети домот за сиромашни и болни во Уганда

Папата Фрањо на 28 ноември во Уганда го посети „Домот на милосрдието“  во кој што чесните сестри од монашката заедница Добриот Самарјанин се грижат за болни, сиромашни и луѓе со

Свет

ОН побара од Полска да се либерализира абортусот

Комисијата за правата на децата при Обединетите Нации побара од Полска, во име на човековите права, да ги отстрани ограничувањата за абортус и да ги укине таканаречените „прозорци на животот“,

Македонија

Струмица: Претставена иницијативата на младите „Срце со љубов“

Во недела 29 ноември 2015 година по завршувањето на светата Литургија младите од парохијата Свети Иван Крстител – Струмица ја претставија пилот иницијативата „Срце со љубов“

Ватикан

Папата до катехистите: Бидете учители, но пред сè сведоци

Вашата порака толку повеќе ќе се вкорени колку што вие ќе бидете не само учители, туку и сведоци. Кога задачите изгледаат премногу тешки, средствата премногу малку,

Ватикан

Световните задоволства не даваат долготраен мир

Световните задоволства и овоземската моќ не даваат долготраен мир и среќа, туку верноста на Бог, чесноста и непорочен живот – рече Светиот Отец

Ватикан

Папата ги нарече угандските маченици национални херои

Папата Фрањо вчера го заврши првиот дел од посетата на Африка, упатувајќи се во попладневните часови од Кенија за Уганда. По слетувањето во втората земја од трите кои ќе ги