Tag "образование"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Грижете се за младите и оние кои страдаат од пандемијата

Во однос на денешниот свет во кој разновидноста на потрошувачката понудата може да доведе до индивидуалистичка тага што извира од лагодно и скржаво срце, од болна потрага по површни задоволства,

Ватикан Вести

Религиите и образованието за свет на универзално братство

Обраќајќи им се на учесниците, папата Фрањо во Ватикан го отвори состанокот „Религиите и образованието: Кон глобален образовен пакт“. „За нас“, рече Папата, „важна е целата формација, која не е

Вести Свет

Образовното поле е потребно да се заштити од последниците на пандемијата

Последиците од социјалната и здравствената криза поврзани со пандемијата имаат влијание на сите подрачја не само на вработувањето. Мора да се фокусираме на негатативните последници на подрачјето на поучувањето и

Ватикан Вести

Папата упати порака на Конгресот за религиозно воспитување во Лос Анџелес

По повод Конгресот за религиозно воспитување, организиран преку Интернет од 18 до 21 февруари од надбискупијата во Лос Анџелес, папата Фрањо испрати видео порака до учесниците, која ќе биде емитувана

Ватикан Вести

Папата: Образованието е чин на надеж

Папата Фрањо испрати видео порака до учесниците на симпозиумот, кој започна на 16 декември во Вилата Пиј IV во Ватикан под мотото „Образованието е чин на надеж“, во организација на

Ватикан Вести

Порака на Папата до пијаристите

Во пораката по повод виртуелниот семинар кој овие денови го одржува Редот на сиромашните монашки клерици од Мајка Божја за црковните училишта, папата Фрањо истакна дека е голем нивниот придонес

Ватикан Вести

Апел на Светиот Отец: Младите имаат право на образование

На крајот од Генералната аудиенција во среда 9 септември 2020 година папата Фрањо упати апел во кој се вели:

Ватикан Вести

Папата го прими пејачот Боно Фокс

Папата Фрањо на 19 септември 2018 година во домот Света Марта во Ватикан го прими пејачот Боно Фокс, фронтмен на групат У2.

Ватикан Вести

Католичкото образование нека даде смисла на глобалниот свет

Фондацијата Gravissimum Educationis ја основав прифаќајки го повикот на Конгрегацијата за католичко воспитување на 28 октомври 2015 година,

Ватикан Вести

Новата конституција го реформира католичкото образование

На 29 јануари 2018 година е објавена новата конституција „Veritatis gaudium – Радост на вистината“