Tag "надбискуп Иван Јурковиќ"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Монс. Јурковиќ на средбата за меѓурелигискиот дијалог: Потребно е поголемо внимание кон последиците од пандемијата

Во излагањето на годишниот состанок за меѓурелигиски дијалог постојаниот набљудувач на Светиот Престол при ООН во Женева изрази страв од последниците од ширењето на коронавирусот, од оние очигледните и од

Ватикан Вести

Општото добро е поважно од зашитата на патентите

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации во Женева, надбискупот Иван Јурковиќ повторно побара праведна распределба на вакцините против коронавирусот.

Вести Свет

Светиот Престол загрижен за состојбата со странските работници во lockdown

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации надбискупот Иван Јурковиќ во говорот пред Меѓународната организација за миграција во Женева на 26 ноември изрази загриженост заради состојбата со затворањето заради

Ватикан Вести

Светиот Престол: Да се намали долгот на сиромашните земји

Здравствената криза предизвикана од болеста Ковид-19 е уште еден предизвик без преседан кој бара внимание кон земјите во развој. За тоа на 2 јули зборуваше постојаниот набљудувач на Светиот Престол

Ватикан Вести

Светиот Престол: Расната дискриминација е апсолутно неприфатлива

Светиот Престол истакнува дека расната дискриминација во сите облици е апсолутно неприфатлива – рече постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации во Женева надбискупот Иван Јурковиќ на 43 заседавање

Ватикан Вести

Надбискупот Јурковиќ: Потребно е да се штити верската слобода, верувањето и приговорот на совеста

Не постојат права кои вредат помалку од другите – рече одлучно претставникот на Светиот Престол при ООН во Женева, констатирајќи дека последниот извештај на ООН кој е посветен на верската

Ватикан Вести

Светиот Престол за Еритреја: Повик на дијалог за образованието и здравството

Надбискупот Иван Јурковиќ, постојан набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации и во други меѓународни организации во Женева, минатата седмица зборуваше на 43. заседание на Советот за човекови права кое

Вести Свет

Светиот Престол: Да се помогне на сиромашните земји да излезат од замката на долгот

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации и други меѓународни организации во Женева одржа говор на Меѓувладина конференција на финансиски експерти за развој при Конференцијата на Обединетите нации за

Вести Свет

Монс. Јурковиќ: За правото на вода и за миграцијата

За на сите да им се загарантира снабдување со вода, глобалното управување со водите мора да ги разгледува двете големи појави во ова време: миграцијата и климатските промени.

Вести Свет

Светиот Престол ја осудува употребата на автоматизираните роботи во конфликтите

Било која технологија за да биде прифатлива треба да биде споива со исправното сфаќање за човечкото битие, и доследна на тој главен темел на законот и етиката – истакна надбискупот