Tag "католици"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Свети Иринеј, духовен мост помеѓу Исток и Запад

Папата Фрањо ја прими заедничката католичко-православна работна група „Свети Иринеј“. „Со задоволство свети Иринеј ќе го прогласам наскоро за црковен учител со титула Doctor unitatis“, рече Папата.

Вести Свет

Бројот на католици во светот е зголемен

Ватиканскиот дневник Осерваторе Романо изминатите денови објави статистички податоци за Католичката Црква во светот во периодот од 2010 до 2017 година

Вести Свет

Нунцијот Миглиоре на Националната средба на млади на руските католици

Апостолскиот нунциј во Руската Федерација, надбискупот Целестино Миглиоре славеше света Литургија во Баикалск, Источен Сибир со што ја отвори осмата Национална средба на младите руски католици.

Ватикан Вести

Папата повика на молитва за католиците во Кина

На литургискиот спомен ден Блажена Девица Марија, Помошничка на христијаните, 24 мај 2017,

Ватикан Вести

Католиците и Коптите меѓусебно го признаа Крштението

Папата Фрањо и патријархот на Коптско – православната црква Тавардос II потпишаа

Ватикан Вести

Бројот на католици е зголемен во Африка, а намален во Европа

Папскиот статистички годишник информира дека католиците во светот се 1.285 милиони. Но Европа веќе не е татковина на христијанството.

Ватикан

Папата испрати порака до патријархот Тавадрос II

Католиците и коптите можат заедно да сведочат за важните вредности како светоста и достоинството на секој човечки живот, светоста на бракот и семејниот живот

Ватикан

Се зголемува бројот на католици во Африка и Азија

Во периодот меѓу 2005 и 2014 година бројот на католиците во светот се зголеми за околу 160 милиони и сега бројат една милијарда и 300 милиони.

Свет

Колку католици живеат денес во светот?

Оваа истражување го објави „Фидес“, новинска агенција на Папскиот совет за мисии, на неодамнешниот Светски ден на мисиите.

Свет

Католиците од Тибет без свештеник ја зачувале својата вера

Во сиромашните делови во срцето на Тибет католиците со децении ја живеат својата вера, оддалечени од големите комуникациски патишта, пристапни само со одење пеш.