Tag "Иван Павле II"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата на крајот од Генералната аудиенција: Молитвата е главно послание на христијаните

На крајот од Генералната аудиенција во среда 21 октомври 2020 година, Папата се осврна на октомври – мисионерскиот месец – и важноста на молитвата за спас на човештвото, посебно сиромашните.

Ватикан Вести

Кардинал Комастри: Иван Павле II својот крст го претвори во љубов

Поминаа 15 години од смртта на свети Иван Павле II, на 2 април 2005 година. Незаборавни се деновите кои го обележаа неговиот премин во домот на Отецот, по долгата болест

Ватикан Вести

Папата: Во искушението не сме сами; да се довериме на Христос

Во поздравите на крајот на Генералната аудиенција Папата потсети дека Исус е верен пријател кој секогаш нè прати и никогаш не нè разочарува, и дека во Неговиот крст пронаоѓаме поддршка

Ватикан Вести

Инаугурирана новата катедра „Gaudium et Spes“

На 25 јануари 2018 година Папскиот теолошки институт Иван Павле II за наука за бракот и семејството во Рим ја инаугурираше катедрата „Gaudium et Spes“ за проучување на односите помеѓу

Вера Семејство

Порака на папата Иван Павле II до жените кои извршиле абортус

Покрај мајката, за смртта на уште нероденото дете, често пати одлучуваат и други лица.

Вера Семејство

Свети Иван Павле II за љубовта помеѓу мажот и жената

Чистотата е духовна сила која знае да ја одбрани љубовта од себичноста и насилството и да ја доведе

Вести Македонија

Бискупот Стојанов го посети центарот за млади во Сараево

На 24 февруари 2017 година Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија монс. д-р Киро Стојанов

Размислување Сведоштва Свет

Млади одете против струјата

Младоста е период од животот во кој се јавува длабоката желба за вистинска и голема љубов. Тоа е запишано во нашето срце, во нашето битие: копнежот да бидеме сакани и

духовнитекстови Македонија Размислување

Свети Иван Павле II за Светата Бројаница

На почетокот на месец мај – месецот на Богородичната Бројаница, мислите од свети Иван Павле можат да ни бидат духовен поттик…

Ватикан

Папата: Взаемна доверба и почит помеѓу евреите и католиците

Папата Фрањо вчера, на 25 јуни, на аудиенција ја прими делегацијата на здружението „Б’наи Б’рит интернационал, хуманитарна и културна организација основана во 19 век,