Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папа: Да се одбијат компромисите и да се оди по патот на Исус Христос

„Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно! е последното блаженство на Исус за кој папата Фрањо размислуваше на Генералната аудиенција. Предупреди исто така дека и христијаните можат

Ватикан Вести

КОВИД-19: Солидарност на Папата со населението на бразилската Амазонија

Папата Фрањо му телефонираше на надбискупот во Манаус, Леонард Штајнер, за да изрази солидарност со тој град во бразилска Амазонија, во кој се зголемува бројот на жртви од пандемијата

Ватикан Вести

Папата Фрањо молеше за разборитост во придржувањето кон новите мерки

На светата Литургија во Домот Света Марта во вторник 28 април 2020 година., Папата Фрањо молеше за разборитост во придржување на мерките, кои се донесени за ублажување на карантинот, за

Ватикан Вести

Папа до уличните весници: Ви благодарам за вашите приказни на надеж

Да се сврти погледот на најсиромашните овие денови може да ни помогне да станеме свесни на она што навистина ни се случува и која е нашата вистинска состојба – стои

Ватикан Вести

 Папата се молеше за уметниците и за милост на креативност

На Литургија во домот на Света Марта на 27 април 2020 година папата Фрањо посебни мисли им посвети на уметниците и на патот на убавината и креативноста кои можат да

Вести Свет

Во Јужна Кореја повторно отворени големите цркви за верски обреди

Како една од мерките за олеснување на ограниченото движење на населението поради глобалната пандемија на коронавирусот, јужнокорејските (просторно) големи цркви, во недела на 26 април со одлука на Владата во

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Нашето срце е жедно за средба со Бог

Нашето срце е жедно за средба со Бог и често Го бара на погрешни патишта. Бог исто така е жеден за средба со нас, до таа мерка што Го испрати

Ватикан Вести

Папата повика да се моли Света Бројаница во месец мај

После молитвата Царице небесна во недела 26 април 2020 година од Апостолската библиотека, папата Фрањо се осврна на вчерашниот Ден на борбата против маларијата. Потсетувајќи дека се близи месец мај,

Ватикан Вести

Папата: Како учениците од Емаус да преминеме од „ако“ на „да“

Денешното Евангелие го опишува она што се случило на Велигден, зборува за познатиот настан на двајцата ученици од Емаус – рече папата Фрањо пред молитвата Царице небесна во библиотеката на