Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата се молеше за оние кои мислат на сиромашните и гладните

Во петок 3 април 2020 година, петата седмица од Великиот пост, односно т.н. Жален петок, светата Литургија која папата Фрањо ја служеше во домот „Света Марта“ ја посвети на Жалната

Вести Свет

За време на пандемијата, Португалија ги одобрува барањата за азил

Португалските власти објавија дека до јули ќе ги одобрат веќе поднесените барања за азил. Пофалби од Меѓународната организација за миграции

Ватикан Вести

Кардинал Комастри: Иван Павле II својот крст го претвори во љубов

Поминаа 15 години од смртта на свети Иван Павле II, на 2 април 2005 година. Незаборавни се деновите кои го обележаа неговиот премин во домот на Отецот, по долгата болест

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Да го ослободиме срцето од заблуди за да можеме да Го видиме Бог

Шестото блаженство „Блажени се чистите по срце, оти тие ќе Го видат Бога“ беше во центарот на катехезата на Генералната аудиенција заради пандемијата од коронавирусот одржана во библиотеката на Апостолската

Вести Свет

Петнаесет години од смртта на свети Иван Павле II – кардинал Џивиш повика на молитвено заедништво

Кардинал Џивиш поттикна во четврток на 2 април во 21.37 часот по застапништвото на свети Иван Павле II за престанок на пандемијата со коронавирусот и на Бог да се довери

Ватикан Вести

Папата: Во искушението не сме сами; да се довериме на Христос

Во поздравите на крајот на Генералната аудиенција Папата потсети дека Исус е верен пријател кој секогаш нè прати и никогаш не нè разочарува, и дека во Неговиот крст пронаоѓаме поддршка

Ватикан Вести

Папата Фрањо молеше за медиумските работници

Папата Фрањо за време на светата Литургија во домот „Света Марта“ молеше за вработените во средствата за јавно информирање, да помагаат на луѓето како не би се чувствувале изолирани. Папата

Ватикан Вести

Папата молеше за оние кои не можат да реагираат, бидејќи се уплашени од пандемијата

Папата Фрањо на Светата Литургија на 30 март 2020 година во домот Света Марта го молеше Бога да им помогне на оние кои се уплашени од корона вирусот, а во