Tag "жена"

Врати се на почетна
Вера Проповеди

Не бој се! Само верувај!

Од светото Евангелие според Лука (8, 41 – 56)

Вера Семејство

Колку е убаво посланието на жените

Верувам дека раѓањето дете за нас жените е еден од најважните моменти во нашиот живот

Вера Семејство

Како е да се биде сопруга на свештеник?

Евангелското читање на Неделата на мироносците ни дава можност да размислиме за улогата на жената во Црквата, од уредување и чистење на црквата па сѐ до катехезација или други побожности,

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да се ставиме под заштита на Богородица

На празникот Пресвета Богородица Папата истакна дека Марија е жена која „чува размислувајќи“, способна да се справи со „скандалот на јасилите“ принесувајќи болка во тишината и покажувајќи „генеративна“ вера, бидејќи

Вера Семејство

Дозволено ли е маж и жена да се раздвојат?

Божјото Слово ни зборува за венчавањето – бракот – семејството. Темата е многу важна и актуелна. Особено затоа што семејството, таа “првобитна општествена клетка”,

Вера Духовност

Убавата жена и двајцата монаси

Во дамнина, двајца монаси шетале низ шумата и дојделе до една река. А таму убава и млада жена чека некој за да ѝ помогне. Бидејќи не знаела да плива ги

Вера Семејство

Што значи „мажот да е глава на жената″?

Еден млад пар кој се подготвувал за брак бил кај својот свештеник на последна средба, пред нивната свадба. Свештеникот рекол дека сè што им кажал претходно можело да се сумира

Ватикан Вести

Папата: Искористувањето на жената е грев против Бог

Папата Фрањо во својата проповедта на светата Литургија која ја служеше во домот Света Марта во Ватикан размислуваше за тоа како се искористуваат денешните жени, кои се користат како да

Вести Македонија

Во Струмица се одржа молитвен 8. март

Во четврток 8 март 2018 година по повод Меѓународниот ден на жените во Катедралната црква „Успение на пресвета Богородица“ – Струмица

Ватикан Вести

Папата Фрањо и жената, сила на љубов за светот

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената треба да се присетиме на некои од најзначајните говори на папата Фрањо за улогата на жената во Црквата и општеството.