Tag "глад"

Врати се на почетна
Вести Свет

Во Мадагаскар владее глад и очај

Додека вниманието на светската јавност е свртена на страдањето во Авганистан и Хаити катастрофите продолжуваат и во други делови на светот, истакна салезијанецот Жан Крисостом во разговор за Ватикан њуз,

Вести Свет

ООН предупредува на акутна несигурност за храна во 23 жаришта на гладот

Во новиот извештај на Организацијата на Обединетите нации за исхрана и земјоделство (ФАО) и Светската програма за храна (WFP) се предупредува дека конфликтите, бирократијата и недоволните средства ја оневозможуваат помошта

Вести

Мисли на папата Фрањо за храната, гладот и заштитата на човечкото достоинство

Дикастијата за промовирање на интегрален човечки развој, во соработка со Ватиканската комисија за Ковид-19, објави видео во кое се собрани различни пораки на Папата до меѓународната заедница поврзани со гладот

Ватикан Вести

Папата: Гладот во светот е скандал и злосторство против човештвото

На прелиминарниот состанок во Рим за системите со храна, папата Фрањо потсети дека „искоренувањето на неправдата“ со гладот во светот е одговорност на сите и мора да се реши преку

Вести Свет

Светското население во голема прехранбена несигурност

Глобалниот извешај за прехранбената криза во чија подготвка учествуваше и Организацијата на Обединетите нации за исхрана и земјоделство ФАО предупредува дека опфаќајќи го перидот од пет години во 2020 година

Ватикан Вести

Папата Фрањо до ФАО: Срамота е за човечкиот род да умираат луѓе од глад

Папата упати порака до ФАО по повод Светскиот ден на храна.

Вести Свет

Епископот Хиндер: Конфликтот во Јемен станува сѐ повеќе болен и насилен

Епископот Пол Хиндер, Апостолски викар за Јужна Арабија, за Ватикан њуз  зборуваше за заборавената војна во Јемен, каде што се чини дека ситуацијата станува сè подраматична. Тој, исто така, го

Вести Свет

Гладот во светот веќе трета година е во пораст

Во 2018 година повеќе од 820 милиони луѓе немале доволно храна – податок објавен во извештајот на ОН за ситуацијата за обезбедување храна и исхрана во светот, на која се

Ватикан Вести

Папата: Недостатокот на храна е одговорност на сите нас

На 27 јуни 2019 година папата Фрањо ги прими учесниците на 41. Генерална конференција на Органиацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО) и напомена дека искоренувањето на гладот

Ватикан Вести

Папата: Мора да победиме во борбата против гладот и сиромаштвото

„Понудете конкретни и вистински решенија“ како би победиле „во борбата против гладот и сиромаштвото“ апелира папата Фрањо на 14 февруари 2019 година во говорот при отворањето на 42. Заседание на