Tag "воскресение"

Врати се на почетна
духовнитекстови Размислување Свет

Воскресение – Бог на надежта

 (…)Во сите воскресни настани кои ни ги дават евангелијата доаѓаме во допир со жените кои одат на гробот и го среќаваат воскреснатиот Господ. Жените стануваат првите сведоци на воскресението.

духовнитекстови Размислување Свет

Воскресението: Печат на мирот и радоста во тебе и во мене

Со ова кратко размислување, Католици.мк на сите свои читатели им го честита празникот Воскресение Христово. Христос Воскресе – навистина воскресе!

духовнитекстови Размислување Свет

Велика Сабота: Земјата се обви во голем молк и осаменост

Тогаш подземјето трепереше и Адам во лицето негово се препозна самиот себе

Ватикан

Присутноста на Воскреснатиот ги преобразува сите

Присутноста на воскреснатиот Исус ги преобразува сите: темнината е надвладеана од светлото, бескорисната работа станува повторно плодна и ветувачка, чувството на умор

Размислување Свет

Велигден, прекрасен почеток! Го славиме радосно овој ден, едни на други си го даваме бакнежот на мирот

Драги пријатели ви посакуваме радосен и благословен Велигден со ова прекрасна катехеза на свети Гргур Назијски

Македонија

Велигденско бдение во Скопската катедрала

Во преполната катедрала „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје во сабота 26 март 2016 година Велигденското бдение го предводеше Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија,

Размислување

 И да умре, ќе живее

„Вистината боли, а лагата навредува“ вели една мудра поговорка. Навистина, горката вистина може да боли, но лагата која напразно теши всушност таа длабоко навредува

духовнитекстови Размислување

Задушница

Единствено што на човекот неопходно мора да му се случи, а што човекот веќе со векови сака да го избегне е смртта. Колку човекот да се труди да ја избегне,

Ватикан

Да имаме силна вера, а не слаба која го меша воскресението со реинкарнација

Божјото Слово нè повикува оваа недела да живееме со сигурност во воскресението.