Tag "богатство"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо се молеше за починатите жртви на пандемијата

На литургијата во домот на Света Марта на 5 мај 2020 година папата Фрањо посебно се спомна на починатите поради заразата со коронавирусот, без близината и вниманието на нивните семејства

Ватикан Вести

Твитер порака на Папата за богатството

Ако Господ ти дал богатство, тоа е за во Негово име да правиш многу добри работи за другите – ги поттикна папата Фрањо своите следбеници на Твитер.

Ватикан Вести

Папата: Работната експлоатација е смртен грев

Не бидете наврзани на богатството, затоа што тоа ни е дадено од Бог за да го даруваме на другите – рече папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта,

Вера Проповеди

Слово Божјо за денес: Времето не е неограничен ресурс

 (…) Исус го раскажува примерот за богатиот човек на кој нивата му родила многу.

Ватикан Вести

Идолопоклонството кон парите предизвикува смрт на бројни деца

Во овие времиња кога средствата за јавно информирање известуваат за „бројни несреќи и бројни неправди“

Ватикан Вести

Папата: Радоста на Евангелието го исполнува срцето

За поседување на царството Божјо потребно е трагање и жртва – рече папата Фрањо за време на својот пладневен наговор на 20 јули 2017 година, на плоштадот Свети Петар во

Ватикан

Парите, уживањето и успехот заслепуваат, а потоа разочаруваат

По молитвата Ангел Господов во поглед на трагичениот настан во Анкара, Папата упати апел за мир.

Ватикан

Папата: Сиромаштвото е во центарот на Евангелието

Ако од Евангелието се отстрани сиромаштвото не може да се разбере Исусовата порака – истакна папата Фрањо на светата Литургија на 16 јуни во капелата на домот Света Марта и

Ватикан

Богаството, суетата и горделивоста нè одделуваат од Исус

Грдо е да видиш христијанин кој сака да го наследува Исус и монденството – предупреди папата Фрањо во текот на светата Литургија на 26 мај во домот Света Марта.