Tag "свети Павле"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Дали свети Павле гледал Олимписки игри

Научниците веруваат дека Свети Павле можеби присуствувал на Истмиските игри, атлетско натпреварување кое се одржувало Коринт, кои наликуваат на Олимписките игри.

Ватикан Вести

Генерална аудиенција: Црквата останува отворена и покрај прогонствата

Во центар на катехезата на папата Фрањо за време на Генералната аудиенција, во среда 15 јануари 2020 година, беше последниот дел од патувањето на свети Павле, кога пристигнува во Рим.

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Пастирите мора да бдеат

Во катехезата папата Фрањо истакна дека Бог се запознава преку објавата и бесплатна љубов, а не преку магија и пророкување на иднината. Магијата не е христијанска, додаде Папата, повикувајќи ги

Ватикан Вести

Папата до христијанските парови: Бидете домашна Црквa

Акила и Прискила еврејски брачен пар кој свети Павле ги сретнал во Коринт се примерот кој папата Фрањо го даде на христијанските парови и воопшто на сите лаици, на Генералната

Ватикан Вести

Папата: Ѓаволот го користи лицемерието

Лицемерите мислат за себе дека се спасени преку сопствените надворешни заслуги.

Ватикан Вести

Папата: Бог е добар и милосрден

Првото читање од денешната Литургија од Делата на светите апостоли зборува за тоа како апостол Павле ги поканил во Ефес свештениците црковни – рече папата Фрањо на светата Литургија која

Ватикан Вести

Папата: „Дали си навлегол во таинството на Исус Христос?“

Во центарот на таинството на Исус Христос е тоа дека љуби и го даде својот живот за мене – истакна папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта, 24

Вера Сведоштва

Свети Петар и Павле – сведоци и примери на верата

Денес ги славиме Апостолските првенци чии два гласа се претвориле во моќен одек за навестувањето

Вести Македонија

Сценски приказ: Мисијата на свети апостол Павле во Македонија

По завршувањето на молебенот кој го служеше Н.В.П. монс д-р Киро Стојанов во Паљурци

Ватикан Вести

Папата: На црквата ѝ е потребна благост

И денес во Црквата постојат луѓе кои со морална строгост ги сокриваат своите грешки