Tag "Светиот Престол"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Светиот Престол: Вакцината треба да биде достапна за сите

Во неколку излагања од нив на 47 заседавање на Советот на Обединетите нации, Постојаната мисија на Светиот Престол при Обединетите нации во Женева истакна ја истакна праведната распределба на вакцината

Ватикан Вести

Светиот Престол влегува во Светската здравствена организација како постојан набљудувач

Со Резулоцијата со наслов „Учествување на Светиот Престол во Светската здравствена организација“ која е усвоена на 74 заседавање, повеќе од 70 земји ја поддржа кандидатурата на Светиот Престол за набљудувач,

Ватикан Вести

Светиот Престол воведува ресоцијализација во кривичното право

Со Мото проприо на папата Фрањо, објавено на 16 февруари 2021 година се воведува социјална реинтеграција во казнениот законик на Ватикан, а три нови члена стапуваат на сила истиот ден.

Ватикан Вести

Општото добро е поважно од зашитата на патентите

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации во Женева, надбискупот Иван Јурковиќ повторно побара праведна распределба на вакцините против коронавирусот.

Ватикан Вести

Папата до новите амбасадори: Застапувајте се за поправеден и побратски свет

Примајќи ги новите амбасадори за врачување на акредитивните писма, Светиот Отец изрази надеж дека во ова време на глобални предизвици, тие ќе бидат градители на дијалог, ќе работат заедно во

Вести Свет

Надбискупот Јурковиќ: На глобалната криза постои само глобален одговор

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при ООН во Женева, надбискупот Иван Јурковиќ во разговор за Катпрес на 18 мај ја истакна неопходноста од мултилатеризам и помош на сиромашните земји во

Ватикан Вести

Светиот Престол ги продолжи мерките за спречување на ширењето на коронавирусот до 3 мај

Сите мерки што се превземаат за спречување на ширењето на коронавирусот се продолжуваат до недела 3 мај, соопшти Канцеларијата за печат при Светиот Престол, што значи дека ватиканскиот плоштад и

Ватикан Вести

Седми случај на корона вирус во Ватикан

Заразената личност е веќе од средината на март во изолација поради својата сопруга, која била позитивна на тестот за КОВИД -19

Ватикан Вести

Во знак на солидарност знамињата во Ватикан на пола копје

Во знак на солидарност со Италија и другите делови од светот кој се силно погодени од кризата предизвикана од пандемијата на болеста Ковид – 19 во Ватикан на 31 март

Ватикан Вести

Папата Фрањо одреди една година мисионерски искуства за новите дипломати на Светиот Престол

Папата Фрањо испрати писмо до претседателот на Папската црковна академија во кое напоменува дека од оние кои ќе влезат во дипломатската служба се бара да имаат една година мисионерско искуство